Hlavní obsah

Za ubití bezdomovce si trojice odsedí až 16 let

– Praha • Aktualizováno

Za loňskou vraždu bezdomovce v Kladně si Josef Řehák s Petrem Brejchou odpykají 16 let vězení a Marek Zajac o rok méně, všichni v nejpřísnějším typu věznice. Zajac se navíc musí podrobit ústavnímu protialkoholnímu léčení. Ve středu o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který Řehákovi a Zajacovi zmírnil původně uložené tresty.

BEZ KOMENTÁŘE: Trojice obžalovaných z vraždy bezdomovce v Kladně. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Nezaměstnaní muži devětašedesátiletého bezdomovce přezdívaného Dědek ukopali a udupali po banální hádce. Obžalovaní na sebe vzájemně sváděli vinu a snažili se zlehčovat svůj podíl na vraždě, kterou neviděl žádný svědek. Na botách a kalhotách všech tří mužů se však našla krev shodná s krevní skupinou zavražděného a také jeho DNA.

"Krev se na boty a spodní část kalhot nemohla dostat jinak než přímým kontaktem s tělem poškozeného," konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Zranění oběti podle něj příliš nekrvácela, takže na místě činu nebylo žádné větší tratoliště krve, do nějž by obžalovaní mohli jen náhodou šlápnout.

Byli to bezdomovci, ohledně motivu zde lze těžko uplatnit běžná populační měřítka.
soudce vrchního soudu

Dědek přišel o život týden před loňskými Vánocemi pod mostem v kladenském údolí Sítná. Řehák ani Zajac - rovněž bezdomovci - u soudu nevypovídali, policii však dříve řekli, že v daný den od rána popíjeli víno. V noci přišli pod most, kde Děděk spal a kam později dorazil i jejich mladší známý Brejcha.

Rozlámali mu lebku

Dál se verze obžalovaných liší: podle Řeháka a Zajace sledovali všichni tři film na mobilním telefonu, hluk probudil Dědka, ten začal nadávat a Brejcha ho ubil. Brejcha zase tvrdí, že na místo dorazil, až když už byl Dědek mrtvý. Bezdomovec zemřel na polytrauma - útočníci mu rozlámali lebku, způsobili mu pohmoždění a otok mozku či zlomeniny žeber.

Soudce ve středu upozornil na to, že brutalita útoku překvapila i soudního lékaře. Motiv napadení se nepodařilo jednoznačně objasnit, podle Lněničky to ale pro posouzení věci není důležité. "Byli to bezdomovci, ohledně motivu zde lze těžko uplatnit běžná populační měřítka. Podstatné je, že bylo prokázáno, že na napadení se podíleli všichni a že nastal následek, jaký nastal," uzavřel.

Středočeský krajský soud původně Řehákovi uložil 18 let vězení, protože muž už byl v minulosti trestán za majetkovou a násilnou trestnou činnost. Zajace potrestal 16 lety odnětí svobody, stejně jako Brejchu. Vrchní soud částečně vyhověl Řehákovu a Zajacovu odvolání, když jim tresty o dva roky, respektive o jeden rok snížil. U Zajace zohlednil to, že měl doposud čistý rejstřík, u Řeháka to, že míra jeho zapojení do útoku byla zřejmě výrazně nižší než u Brejchy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám