Hlavní obsah

Mrzí mě to, řekl před soudem muž, který zapálil auto u domu plného lidí

Brno

Dvacet let vězení navrhl v úterý u brněnského krajského soudu státní zástupce muži, který podle obžaloby zapálil vůz u domu, v němž spalo šest lidí. Roberta Lichtenberga viní žalobce z vydírání a pokusu o vraždu na více lidech. Obžalovaný na jaře 2014 v Brtnici na Jihlavsku zapálil vůz u domu bývalé přítelkyně. Muž popírá, že by chtěl někoho zabít. Obhajoba navrhla souhrnný trest 3,5 roku vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle státního zástupce Jiřího Moravy muž v ranních hodinách polil zápalnou směsí vůz poblíž rodinného domu a zapálil ho. V tu chvíli v domě spalo šest lidí včetně dvou dětí.

Podle žalobce šlo nejen o žárlivost bývalého přítele, ale také o mstu, která „přerostla do obludných rozměrů”.

Věděl jsem, že když takto zapálím auto, že dům nechytne.
obžalovaný

Muže proto viní z vydírání, poškození cizí věci a pokusu o vraždu. Hořící vůz zavčas uhasili hasiči, oheň se na dům nerozšířil. Lichtenberg zapálení vozu doznal, popřel ale, že by chtěl někoho zabít.

„Já svoji trestnou činnost nezlehčuji, mrzí mě to, ale nikomu se nic nestalo. Nezříkám se zodpovědnosti za zapálení auta, ale nic jiného jsem neudělal,” řekl Lichtenberg.

Podle obhájce Tomáše Sedláčka „bylo úmyslem poškozenou vystrašit a přimět ji zoufalým a hloupým skutkem, aby s ním komunikovala a vrátila se k němu a aby obnovili partnerský vztah”.

Požáru domu zabránil vítr

U soudu vypovídal i znalec z oboru požární ochrany Miloš Bodlák. Lichtenberg auto polil pěti litry směsi benzínu, nafty a ředidla. Podle znalce vzhledem ke směru větru a síle ohně, kdy k většímu rozhoření auta zabránil i brzký příjezd hasičů, nemohl oheň přeskočit na dům. Jak ale uvedl, pokud by vítr vál jiným směrem a vůz se rozhořel více, k přenesení požáru na dům dojít mohlo.

„Věděl jsem, že když takto zapálím auto, že dům nechytne, věděl jsem, že nemůže. Na otázkách co by kdyby nelze postavit rozsudek,” uvedl k tomu obžalovaný.

Celkem šestnáctkrát odsouzeného Lichtenberga potrestal krajský soud za pokus o vraždu už v polovině loňského roku, a to dvacetiletým trestem. Olomoucký vrchní soud ale nepravomocný rozsudek zrušil a případ vrátil zpět k novému projednání.

Lichtenberg si v současné době odpykává tříletý trest za zpronevěry. Nový rozsudek by měl krajský soud vynést v polovině října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám