Hlavní obsah

Soud osvobodil bývalého brněnského radního Kratochvíla

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Až osm let hrozilo před brněnským městským soudem bývalému brněnskému radnímu Tomáši Kratochvílovi, jehož na lavici obžalovaných posadil státní zástupce pro podezření z krácení daní. Soudkyně Barbora Sýkorová ale obžalobu smetla ze stolu. Kratochvíl celou dobu tvrdil, že se ničeho nezákonného nedopustil. Případ ještě není u konce, státní zástupce se na místě odvolal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Kratochvíl u soudu

Článek

Státní zástupce Jaroslav Paul v obžalobě tvrdil, že někdejší vysoký politik ANO si u automobilového závodníka Michala Pavlíka objednával fiktivní reklamu pro svou firmu.

Při uzavírání smluv jsem neměl pochybnosti, že by se mohlo stát něco nad rámec zákona.
Exradní Kratochvíl

Měl tak činit proto, aby si snížil daně, čímž prý připravil stát na daních v letech 2006, 2010 a 2011 o celkem 1,6 miliónu korun. „Podle znalce byla cena reklamy předražená. Navíc si obžalovaný ani plnění reklamy nezkontroloval,“ tvrdil státní zástupce.

„Nejsou k dispozici žádné přímé důkazy o tom, že by faktury byly jen fiktivní, nejsou tu žádné odposlechy, mailové korespondence ani záběry ze schůzek nebo něčí svědectví. Výpověď obžalovaného byla logická, nebyly v ní žádné rozpory, vysvětlil také, proč doplatil daň i penále. Reklamu objednal, peníze za ni skutečně zaplatil,“ konstatovala soudkyně Sýkorová.

Politická kauza?

„Při uzavírání smluv jsem neměl pochybnosti, že by se mohlo stát něco nad rámec zákona. Vždy po reklamě se nám navýšil obrat. Když mě navíc upozornili na nesrovnalosti z finančního úřadu, uhradil jsem daň i pokutu. Celá věc postihla mě jako osobu i mou firmu,“ upozornil Kratochvíl.

Kauza přišla vhod Kratochvílovým oponentům z hnutí ANO. Spor kolem jeho osoby měl za následek politickou krizi na brněnském magistrátu, neboť ANO jej vyzývalo k odstoupení z funkce radního, jenž měl na starosti mimo jiné městské firmy s miliardovým obratem, s odůvodněním, že špatně pracuje.

Kratochvíla nakonec ANO vyloučilo ze svých řad a politik pak na pozici radního rezignoval. Praktiky při svém vyloučení z ANO přirovnal k padesátým letům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám