Hlavní obsah

Falešný ekonom, jenž na útěku z vězení zpronevěřil peníze muzeu, neuspěl s dovoláním

Falešný ekonom Vladimír Prokop, jenž se na útěku z vězení nechal zaměstnat v Národním zemědělském muzeu, neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS). Jedenáctiletý trest vězení za zpronevěru 9,6 miliónu korun je tak definitivní. NS podnět odmítl v létě bez veřejného jednání, nyní usnesení zpřístupnil v internetové databázi.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Vladimír Prokop u soudu. Archivní snímek

Článek

V dovolání Prokop zpochybňoval zejména mimořádné zvýšení trestu nad běžnou sazbu. Přiznal recidivu, ovšem okolnosti případu nepovažuje za natolik závažné, aby to vyžadovalo zvýšený trest. Ani možnost nápravy není podle obhajoby snížená. NS ovšem zdůraznil, že se Prokop opakovaně dopouštěl majetkových trestných činů, naposledy dokonce v době útěku z výkonu trestu.

"Tohoto protiprávního jednání se navíc dopustil přesto, že mu byly opakovaně ukládány citelné tresty, a proto se možnost nápravy obviněného dá považovat za ztíženou, a to zejména při uvážení, že předchozí výkon nepodmíněného trestu odnětí svobody neměl na obviněného žádný výchovný vliv," stojí v usnesení.

Majitel ukradených dokladů byl zadlužený

Prokop začal v muzeu pracovat v lednu 2014 jako hlavní ekonom. Místo získal pod cizí identitou a se zfalšovaným vysokoškolským diplomem. Pravý majitel ukradených dokladů byl zadlužený, a tak za Prokopem do muzea překvapivě dorazilo několik desítek oznámení o exekuci.

Ředitelka s ním kvůli tomu sepsala dohodu o ukončení pracovního poměru. Pak ale odjela na dovolenou a falešný ekonom začal postupně převádět peníze z účtu muzea na účet své známé, která je vybírala a hotovost mu předávala. Po návratu z dovolené si ředitelka všimla nestandardních plateb, takže při pokusu o další výběr peněz zadržela Prokopovu známou policie.

Již několikrát trestaný

Muž byl v minulosti pětkrát trestán za různé podvody a zpronevěry. Sedmiletý trest dostal za zpronevěru deseti miliónů korun Českobratrské církve evangelické. Pracoval tam jako vedoucí ekonomického oddělení a připravil církev o příspěvky od zahraničních dárců, které byly určeny na opravy kostelů a na charitativní akce. Peníze utratil za auto, byt pro matku a drahé dárky pro svou přítelkyni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám