Hlavní obsah

Soud zrušil rozsudek nad útočníkem z autobusu, který zmlátil těhotnou ženu

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze zrušil ve čtvrtek půlroční trest vězení třiatřicetiletému Stanislavu Polákovi, který letos v květnu napadl těhotnou ženu v autobuse, protože mu nechtěla půjčit mobil. Odvolací senát případ vrátil zpět k Obvodnímu soudu pro Prahu 4, který má nechat vypracovat revizní znalecký posudek, zda byl Polák příčetný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Mělo by být jasné, zda je obžalovaný trestně odpovědný, či nikoliv,“ odůvodnil rozhodnutí předseda senátu Tomáš Stuchlík.

Na Poláka totiž existují dva znalecké posudky. Podle jednoho není vzhledem ke svému duševnímu stavu příčetný, podle druhého je Polák pouze zdatným simulantem a duševní poruchu jen hrál, jinak je naprosto zdráv.

„To je situace, která nás vedla ke zrušení rozsudku soudu prvního stupně a vrácení věci,“ dodal Stuchlík.

Nikoliv vydírání, ale loupež

Obvodní soud by měl také podle jeho názoru čin překvalifikovat z vydírání na přiléhavější právní kvalifikaci skutku - loupež. „Je zcela zřejmé, že je zde okamžitá shoda mezi fyzickým útokem vůči poškozené a tím, že vyžadoval mobilní telefon. Úvaha nalézacího soudu, že by šlo o vydírání, je zcela lichá,“ řekl Stuchlík.

Možná jsem jí dal facku. Co ovšem tvrdí poškozená, je lež. Na další útoky si však nevzpomínám.
Stanislav Polák, útočník

Poláka poslal na začátku srpna Obvodní soud pro Prahu 4 na půl roku do vězení za vydírání. Muž letos v květnu v pražské Krči jel autobusem linky 193, ve kterém bylo v té době asi patnáct lidí. Polák je začal obcházet s žádostí o zapůjčení telefonu, že prý potřebuje zavolat matce. Když nepochodil, vrátil se k těhotné ženě, která ho předtím také odmítla. Když se tak stalo i podruhé, začal jí nadávat, tahat za vlasy a mlátit do hlavy.

„Začal mi sprostě nadávat, otočila jsem obličej, mlátil mě do zadní části hlavy. Nevím, jestli mě pustil nebo jsem se já vytrhla, tak mě udeřil do obličeje. Byla to taková jakoby facka,“ vzpomínala na incident napadená žena. „Řekl, že chce ten mobil, že chce zavolat mamince. Poprvé se na mobil přišel zeptat slušně, podruhé už ne,“ dodala.

Ženě, které se nikdo z cestujících nezastal, se po chvíli podařilo utéci za řidičem, který ji pustil z autobusu ven. Napadená pak šla do práce, odkud zavolala policii.

Dal jí prý jen facku

Polák byl podle svých slov na cestě do práce a pod vlivem pervitinu. Vybavil si, že se rozčílil, když mu nikdo nechtěl půjčit mobil. Útokem na těhotnou ženu si ale příliš jistý nebyl. „Možná jsem jí dal facku. Co ovšem tvrdí poškozená, je lež. Na další útoky si však nevzpomínám,“ vypověděl v srpnu u soudu Polák s tím, že nikomu nenadával.

„V tý době, kdy došlo k té facce jako takový, tak jsem už říkal jenom 'proč jste mi nechtěli půjčit ten mobil?' a rozčiloval jsem se na celý autobus. Chtěl jsem vědět důvod, proč mi nechce půjčit ten mobil. Byl jsem rozčilenej na všechny a na všechno,“ vysvětloval ve čtvrtek obžalovaný.

Svědci incidentu u soudu řekli, že útok Poláka na poškozenou nezaregistrovali. Řidič prý nějaký „šramot“ slyšel, nepřišlo mu ale, že by musel zasáhnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám