Hlavní obsah

Anarchista Ignačák je na svobodě, vazbu opustil po 16 měsících

Praha
Aktualizováno

Anarchista Martin Ignačák, obžalovaný z přípravy teroristického útoku na vlak, byl v úterý propuštěn z vazby. Ignačáka se minulý týden zastal Ústavní soud, když jeho ponechání ve vazbě označil za protiústavní. Informaci Českého rozhlasu potvrdil mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. Podle informací ČTK už Ignačák vazební věznici opustil. Obžalovanému hrozí až 20 let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Ignačák (vlevo) spolu s Petrem Sovou u pražského soudu

Článek

Obžalovaný ve vazbě strávil 16 měsíců kvůli obavě vyšetřovatelů z útěku a skrývání před trestním stíháním. V minulosti u soudu neúspěšně předložil písemný slib, záruku sestry a návrh, že by pravidelně docházel k probačnímu úředníkovi. Opakovaně uvedl, že nemá v úmyslu prchnout do zahraničí. Za propuštění několikrát demonstrovali anarchisté před pankráckou věznicí, obžalovaný také držel hladovku.

Jeho stížnosti ÚS vyhověl a rozhodnutí předchozích soudů, zejména vrchního soudu, označil za protiústavní.

Samotná hrozba vysokého trestu podle ÚS není důvodem pro dlouhodobou vazbu v situaci, kdy existuje řada protiargumentů: Ignačák dosud nebyl trestán, před uvězněním pracoval, sestra mu nyní nabízí zázemí a bratr zaměstnání. Neumí žádný cizí jazyk a policie nezjistila dostatečné finanční krytí pro život v cizině. Všechny tyto faktory svědčí proti útěkové vazbě, uvedl Ústavní soud.

Obžalováno pět lidí

Ignačákova stížnost byla namířena proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze z 27. května 2016. Ten tehdy změnil předchozí verdikt Městského soudu v Praze a ponechal Ignačáka ve vazbě. Městský soud pak ještě vazbu znovu prodloužil v srpnu. Stížnost ovšem směřovala výhradně proti usnesení vrchního soudu z května.

K údajnému útoku mělo dojít loni v dubnu na železniční trati Praha–Plzeň, konkrétně mezi Radotínem a Berounem. Sova s Ignačákem (za přítomnosti dvou nasazených policejních agentů) měli podle obžaloby namíchat směs benzínu, polystyrenu a rostlinného oleje do dvou demižonů a zahrabat je do připravené jámy u železničního tunelu v pražské Chuchli.

Účinek směsi si měli předtím, opět za asistence policejních agentů, vyzkoušet v lomu Mramorka poblíž Prahy. Policie trojici zatkla koncem dubna při zátahu s názvem Fénix.

Obžalováno bylo celkem pět lidí, třem z nich hrozí tresty odnětí svobody až na 20 let. Skupinu tvoří i tři ženy, které jsou stíhány za to, že o přípravách věděly a neoznámily je policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám