Hlavní obsah

Invalida vraždil ve stanu na ostravské haldě

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Případ vraždy, která se odehrála ve stanovém přístřešku obývaném dvojicí bezdomovců na jedné z ostravských hald, posuzuje od pondělka Krajský soud v Ostravě. Invalidní důchodce Tomáš Pivko zde letos v únoru ubodal svoji partnerku, protože se mu nelíbilo, že příliš pije. Přitom sám na tom s alkoholem nebyl o moc lépe.

BEZ KOMENTÁŘE: Invalidní důchodce Tomáš Pivko u ostravského souduVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Muž v doprovodu eskorty dorazil do jednací síně ostravského soudu o berlích. Před lety totiž přišel o část pravé nohy, když ho při nehodě přimáčklo nákladní auto. Možná i kvůli svému úrazu, který mu znemožnil dál pracovat, žil jako bezdomovec na haldě v sousedství čtyřproudé Místecké ulice.

Při hádce se chopil kuchyňského nože a obžalovanou třikrát bodl
Vít Legerský, státní zástupce

Asi deset měsíců zde obýval stan se svou přítelkyní. Soužití ale bylo dlouhodobě konfliktní a důležité slovo v něm hrát alkohol, kterým si dvojice zpříjemňovala těžký život.

Tragédie se odehrála 17. února v nočních hodinách. Předcházelo jí bujaré popíjení. „Obžalovaný se při hádce chopil kuchyňského nože a poškozenou celkem třikrát bodl,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Žena bezprostředně po útoku zemřela na následky poranění srdce. Státní zástupce potvrdil, že za konflikt může náklonost k alkoholu. „Poškozená se domáhala dalšího vína a chtěla pokračovat v pití, což se obžalovanému zrovna v tu chvíli nelíbilo,“ řekl státní zástupce Vít Legerský.

Všeho, co se stalo, velmi lituji
Tomáš Pivko, obžalovaný

Obžalovaný Tomáš Pivko se u soudu rozhodl, že nebude vypovídat. Pouze vyjádřil svou lítost. „Všeho, co se stalo, velmi lituji,“ řekl.

Zaútočil zezadu

Soudkyně Renáta Gilová potom přečetla výpověď z policejního protokolu. Muž se přiznal, že na ženu zaútočil ve stanu, a to zezadu - zrovna ve chvíli, kdy vycházela ven, aby se napila. „Vzal jsem nůž, který jsem měl u sebe, a jak byla v záklonu a chtěla ze stanu vyjít, jsem bodl,“ řekl.

Po nějaké době vyšel ven a svou partnerku viděl ležet ve vzdálenosti asi tři metry od stanu. A tak ji zatáhl zpátky. „Nezjišťoval jsem, jestli žije, nenapadlo mě to,“ řekl. Poté, co ve stanu zjistil, že je studená, ji ještě přikryl dekou, aby jí nebyla zima.

To, že je žena mrtvá, si uvědomil až po delší době. Stan opustil a zašel do nejbližší restaurace v Hrabůvce, kde požádal servírku, aby zavolala záchranku.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý a ve čtvrtek, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek. Za vraždu hrozí invalidovi až osmnáct let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám