Hlavní obsah

Mladík utekl z ústavu a chtěl být řidičem autobusu, dva v Brně ukradl

Právo, cem, mh
Brno
Aktualizováno

Nezkrotná touha stát se řidičem autobusu vedla sedmnáctiletého mladíka z Brněnska ke krádeži dvou vozů hromadné dopravy. Na Kladensku s ukradeným autobusem dokonce svezl i cestujícího. Podle policie byl mladík na útěku z jednoho z výchovných ústavů okresu Znojmo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro policii, která „autobusáka” vypátrala, začal případ již před několika dny, kdy odcizil karosu z parkoviště v Modřicích u nákupního centra. O dva dny později na odstavené vozidlo, po kterém již majitel přepravní společnosti pátral, upozornil v Troubsku jiný řidič.

Na místě policisté našli mladíka, který věnoval autobusu až podezřelý zájem.

„Tvrdil, že se právě chystal kontaktovat dopravce a opuštěný autobus mu chtěl dokonce sám dovézt. Mluvil také o možném nálezném a rovněž o touze stát se profesionálním autobusákem, klidně by prý jezdil i zadarmo,“ uvedl k počátku vyšetřování mluvčí Bohumil Malášek.

Ujel 700 kilometrů

Jak policisté záhy zjistili, vůz měl od data krádeže na tachometru o téměř sedm set kilometrů více a nádrž byla úplně prázdná. Rozuzlení příběhu na sebe nedalo dlouho čekat, ze čtvrtku na pátek totiž z autobusového nádraží Zvonařka v Brně zmizel po půlnoci další autobus.

Podle informačních systémů vypátrali policisté pohyb autokaru na dvě stě kilometrů vzdáleném Kladensku. Za volantem opět seděl mladistvý chlapec z Brněnska.

„Jak se přiznal, vydal se i v tomto případě po dálnici z Brna na Prahu, odkud dojel až na Kladensko. Uvedl, že si dokonce zkusil linkovou přepravu a za desetikorunu svezl cestujícího.

Podruhé se mu dokonce povedlo jet bez nehody. S prvním autobusem totiž poškodil fasádu rodinného domku a z místa ujel. Jde o zcela ojedinělý případ,“ doplnil mluvčí.

Utekl z výchovného ústavu

Kladenská mluvčí policie Jana Šteinerová doplnila, že autobus byl zastaven v Libušíně.

„Oslovený řidič nejprve tvrdil, že řidičský průkaz opomenul doma, a poté předložil policistům občanský průkaz. Následným policejním šetřením bylo zjištěno, že se jedná o mladistvou osobu toho času na útěku z jednoho z výchovných ústavů okresu Znojmo,” konstatovala Šteinerová s tím, že mladík měl v Libušíně osobní vazby.

Malášek dodal, že případ se dále vyšetřuje a mimo jiné se budou znalci zabývat i psychickým stavem mladíka.

Reklama

Výběr článků

Načítám