Hlavní obsah

Pašeráka uprchlíků do Německa vydají, až si odsedí trest v Česku

Právo, Patrik Biskup

Když dostal Abul Al Djuburi otázku, zda souhlasí s vydáním k trestnímu stíhání do Německa, ani chvilku nezaváhal. „Ano,“ vyhrkl okamžitě 50letý muž z iráckého Bagdádu před senátem Krajského soudu v Plzni, který v pondělí rozhodoval o tom, zda cizince vydá sousední justici za pašování uprchlíků do Evropy.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Iráčan Abdul Al Djuburi před plzeňským soudem

Článek

Po zhruba hodinovém jednání padl verdikt, podle kterého bude Iráčan předán do SRN nejdříve v roce 2017, kdy mu vyprší 15měsíční trest v České republice za převaděčství.

Al Djuburi nesl rozsudek nelibě a podal si ještě v jednací síni stížnost, kterou přezkoumá Vrchní soud v Praze. Podle své obhájkyně souhlasil s vydáním, protože počítal s tím, že mu soud výkon trestu přeruší a předání proběhne okamžitě.

„Chtěl být co nejblíže své manželce, která je v Německu žadatelkou o azyl. Do tamního vězení by za ním mohla chodit na návštěvy a podporovat jej, zatímco do ČR nesmí vycestovat,“ vysvětlila advokátka Věra Nenutilová.

V SRN je proti němu vedeno trestní řízení za padělání listin a pašování cizinců.
Eva Panošková, Krajské státní zastupitelství v Plzni

O vydání cizince požádalo státní zastupitelství v Lanshutu. Z obsahu evropského zatykače je patrné, že Al Djuburi organizoval pašování syrských a iráckých běženců z rakouské Vídně do německého Freisingu. Sám se prokazoval bulharským pasem.

Německá prokuratura zmiňuje tři případy z loňského léta. „V SRN je proti němu vedeno trestní řízení za padělání listin a pašování cizinců,“ uvedla Eva Panošková z Krajského státního zastupitelství v Plzni. Za to mu hrozí až desetiletý trest.

Podle předsedy senátu krajského soudu Milana Štejra byly splněny podmínky pro odložení předání vyžádaného cizince. „Vzali jsme v úvahu stanoviska orgánu SRN a soudu, který ukládal dotyčnému trest v ČR. Obě se shodují a souhlasí s realizací předání po skončení výkonu trestu u nás,“ upřesnil Štejr.

Platili třicet tisíc za osobu

Al Djuburiho zadržela policie loni na podzim poté, co jej stavěla poblíž česko-německých hranic na Ústecku. V osobním vozidle BMW převážel tři irácké uprchlíky z Vídně do Švédska. Každý z nich zaplatil v přepočtu 30 tisíc korun.

„Za přečin organizování a umožnění překročení státní hranice mu byl uložen nepodmíněný trest 15 měsíců,“ řekl Právu Michal Roubíček z Okresního soudu v Ústí nad Labem s tím, že obžalovaný čin spáchal jako člen organizované skupiny.

Rozsudek nabyl právní moci letos v lednu. Al Djuburi po půlce trestu podal žádost o podmíněné propuštění, ale soud mu ji zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám