Hlavní obsah

Za mizerné padělky bankovek nakoupila trojice luxusní mobily

Pardubický kraj

Pardubičtí kriminalisté obvinili dva muže ve věku 23 a 25 let a osmnáctiletou ženu z padělání a pozměňování peněz. České bankovky vyráběli pomocí barevné tiskárny. Policie jich zabavila 231 v celkové hodnotě 208 800 korun. Trojici hrozí tři až osm let vězení.

Foto: Policie ČR

Padělané bankovky měly stejná sériová čísla.

Článek

Pardubičtí policisté nejprve zaevidovali tři oznámení, podle kterých neznámý pachatel zaplatil za mobilní telefony falešnými bankovkami. Dva z případů se odehrály v Pardubicích, třetí v Chrudimi.

Prodejce měl oklamat 25letý muž, který mobily koupené za padělané peníze obratem prodal a pravé bankovky užil pro vlastní potřebu.

Policisté zjistili, že na padělání bankovek se s ním podílel jeho o dva roky mladší kamarád. Falešné peníze pak přechovávala 18letá žena, která je uschovala ve svém zavazadle.

Nevydařené padělky

Dva obvinění muži měli bankovky vyrobit na začátku letošního srpna pomocí barevné laserové tiskárny. Policie zatím objevila 231 kusů padělků nominálních hodnot 200, 500, 1000 a 2000 korun v celkové částce 208 800 korun.

Česká národní banka ohodnotila padělky na pětibodové stupnici číslem 4, tudíž jako méně zdařilé. „Uvedené padělky nelze řadit mezi ty, které by byly za běžného světla způsobilé oklamat laickou veřejnost,” uvedla tisková mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

„Ořezávali je běžnou řezačkou, ale každou bankovku jinak. Jak jim to vyšlo, tak je uřízli, rozměry jsou atypické. Barva se jim také moc nepovedla,“ řekl Konvalina.

Jedenadvacet padělků použil 25letý obviněný k nákupu mobilních telefonů, další byly zajištěny v kabelce 18leté ženy a při domovní prohlídce.

Oba muži skončili ve vazbě, jeden z nich již dříve za jinou trestnou činnost. V minulosti už byli trestáni.

Reklama

Související články

Policie rozprášila gang padělatelů korun a eur

Policie odhalila padělatele bankovek, kteří ve velkém vyráběli padělky korun a eur. V případu je pět obviněných stíháno v České republice, z toho čtyři jsou ve...

Muž platil falešnými dvousetkorunami

Padělanými bankovkami platil v uplynulých dnech v několika plzeňských obchodech šestatřicetiletý muž. Vždy se jednalo o dvoustovky. Ucho se utrhlo 1. března,...

Výběr článků

Načítám