Hlavní obsah

Pečovatelka nasměrovala lupiče do bytu bohatého seniora, sebrali mu statisíce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet let pracovala Martina Šůchová (44) v ústavu sociálních služeb bez jediného prohřešku. Až loni v listopadu neodolala pokušení, které ji nyní přivedlo až na lavici obžalovaných ke Krajskému soudu v Plzni. Podle státní zástupkyně dala svému známému Františku Řezáčovi tip na okradení bohatého seniora, o kterého v jeho bytě pečovala.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martina Šůchová před soudem

Článek

Pětaosmdesátiletého muže následně oloupili o více než šest set tisíc korun Řezáčův syn František společně s nevlastním bratrem Michalem Bromem.

„Obžalovaná obstarala duplikát klíče od bytu poškozeného a předala jej Řezáči staršímu. Sdělila mu přesnou adresu s tím, že peníze by měl mít senior uloženy v červené papírové krabici od bot v sekretáři nebo v obývací stěně,“ uvedla státní zástupkyně Blanka Špánková.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní Michal Brom (vpravo) a Fratišek Řezáč mladší

Řezáč pak klíče i s instrukcemi od Šůchové, kdy senior chodí ven na procházky, předal svému synovi. Ten pak společně s Bromem vnikl do bytu, kde je ale překvapila přítomnost starého pána, kterého Brom povalil na zem a držel ho tam, než jeho komplic peníze najde. Pak z bytu utekli.

Šůchová před soudem odmítla vypovídat. U výslechu na policii uvedla, že se jí Řezáč starší v hospodě zeptal, že když dělá pečovatelku u starých lidí, jestli neví o někom, kdo by mohl mít u sebe větší finanční hotovost.

„Zmínila jsem se mu o jednom pánovi. Tím to skončilo. Asi za měsíc se mě zase ptal, jestli je to o tom pánovi pravda, zda bych mu mohla zajistit klíče od jeho bytu. Přesvědčoval mě, že se nemůže nic stát, že nemohu být z ničeho obviněna. Naléhal na mě, že něco vymyslí, že třeba řekne manželovi, že mu jsem nevěrná. Měla jsem strach, klíče jsem přidělala a dala mu je,“ citoval předseda senátu z její výpovědi z přípravného řízení. Tvrdila, že za to nic nedostala.

Nechtěli jsme přepadávat, ale krást. Ten pán neměl být doma
Michal Brom

„Nechtěli  jsme přepadávat, ale krást. Ten pán neměl být doma,“  uvedl obžalovaný Michal Brom. Podle něho zvonili u bytu a nikdo neotvíral. „Bylo zamčeno na dva západy, mysleli jsme si, že uvnitř nikdo není. Jenže když jsme vešli do obýváku, ten chlap seděl na křesle u konferenčního stolku. Jak nás uviděl, chtěl vstát. Tak jsem ho nejprve zatlačil zpátky a položil na zem,“ popisoval Brom, co se v bytě odehrávalo.

Pak podle něj Řezáč mladší našel krabici s penězi a oba utekli. „Peníze jsme si rozdělili později. Mělo to být na čtyři díly,“ dodal Brom.

Šůchová je obžalovaná jako návodce ke zločinu krádeže a porušování domovní svobody. Za to jí hrozí osm let. Řezáč starší čelí obvinění z organizátorství krádeže, jeho syn a Brom mají na triku loupež se sazbou až 12 let. Soud bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám