Hlavní obsah

Silniční pirát, který uháněl pražským parkem plným matek a dětí, dostal pět let

Praha

Městský soud v Praze poslal na pět let do vězení silničního piráta, kterého loni na jaře pronásledovali policisté v pražských Stodůlkách. Řidič ujížděl parkem, kde ohrožoval matky s dětmi. Soud tak vyhověl odvolání státního zástupce a o rok zpřísnil původně čtyřletý trest, řekl Novinkám mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný.

Zběsilou honičku zachytila policejní kamera. Archivní záběryVideo: Policie ČR

 
Článek

„Šestatřicetiletý Miroslav Eliaš byl pravomocně odsouzen za velice bezohlednou a nebezpečnou jízdu hlavním městem k trestu odnětí svobody v délce pěti let do věznice s ostrahou. Současně dostal trest zákazu řízení motorových vozidel v maximální možné délce deseti let a soud mu uložil protitoxikomanické ochranné léčení,“ sdělil Šťastný.

Obvodní soud pro Prahu 2 původně muže potrestal čtyřmi lety. Kromě odsouzení za obecné ohrožení dostal Eliaš trest také za podílnictví, jelikož vědomě ujížděl v kradeném autě. Jak upozornil mluvčí zastupitelství, muž byl již několikrát soudně trestán a v době honičky byl v podmínce.

Jel parkem až 70 km/h

Zběsilá jízda se odehrála loni 9. dubna od ulice Pod Děvínem do parku ve Stodůlkách. S Eliašem jel v autě také jeho bratr. Porušili nejen mnoho předpisů, ale také ohrozili desítky lidí včetně matek s kočárky, které tam byly odpoledne na procházce.

BEZ KOMENTÁŘE: Auto policisté zastavili mezi panelovými domyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Přitom ještě zvyšoval rychlost. Jen s obrovským štěstím se podařilo všem chodcům včas uskočit, v několika případech museli strhávat na stranu své malé děti a kočárky,“ upozornil žalobce.

Policie tehdy uvedla, že silniční pirát jel až 70 km/h. Spolujezdec si také lehl na zadní sedačky, protože očekával policejní střelbu. Ta přišla záhy, když auto narazilo do hrazení v parku a jeden z nich se dal na útěk. Policista proto dvakrát varovně vystřelil. Oba muži byli tehdy pod vlivem drog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám