Hlavní obsah

V Brně hořely dvě haly s pěnovými matracemi, škody mohou být až desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Hájecké ulici v Brně-Černovicích hoří od noci výrobní a skladovací hala s matracemi a materiálem z polyuretanové pěny. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Hasiči během dne dostali rozsáhlý požár pod kontrolu. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky půjdou škody do desítek miliónů.

BEZ KOMENTÁŘE: Haly v Brně zachvátily plamenyVideo: HZS Jihomoravského kraje

 
Článek

K požáru průmyslového objektu vyjížděli hasiči podle své brněnské zástupkyně Pavly Pražákové krátce po druhé hodině ranní a budova byla v době jejich příjezdu prázdná. Na místě zasahovalo až do brzkých ranních hodin zhruba 80 hasičů. V 10:00 dostali plameny po kontrolu.

Foto: HZS JMK

Hořící hala v Brně - Černovicích

U dvou ze tří zasažených objektů se vlivem žáru propadly nosné konstrukce, zásah proto probíhal i z výškové techniky. Jeden z hasičů se lehce zranil na ruce, řekl Právu Mikoška.

K požáru bylo přivoláno také speciální rypadlo z Hlučína. Je určeno pro prohrabávání doutnajících trosek. Hasiči se s ním pokusí ruiny tří objektů prohledat tak, aby mohli zlikvidovat případná doutnající ohniska. Práce by mohly trvat do rána.

Foto: HZS JMK

Požár haly v Brně-Černovicích

Škody se podle Mikošky mohou vyšplhat na desítky miliónů korun. Hasiči se kromě likvidace požáru hal zaměřují na ochranu administrativního objektu v jejich sousedství, který je v bezprostředním ohrožení. Zásah podle Mikošky potrvá ještě několik hodin.

Foto: HZS JMK

Hořící hala v Brně - Černovicích

Z místa stále stoupá hustý dým. Hasiči monitorují ovzduší mobilní chemickou laboratoří, v okolí však podle Pražákové nebyly naměřeny životu nebezpečné hodnoty. „V monitoringu ovzduší jsme nezaznamenali ohrožující látky. Lidé v Černovicích a případně i v celém Brně by měli v případě zachycení zápachu zavřít okna a vypnout klimatizaci," řekla Pražáková ČTK.

„Po příčině neštěstí začnou naši specialisté pátrat hned po ukončení zásahu,“ doplnil pro Právo Mikoška. Teprve poté majitelé firmy upřesní i způsobenou škodu.

Foto: HZS JMK

Požár haly v Brně-Černovicích

Možná obnoví výrobu jinde

„V podstatě jsme přišli o celé výrobní prostory. Všech našich 45 zaměstnanců jsme dnes museli poslat domů. S obnovením výroby ale počítáme,“ řekl Právu Jan Duda, zástupce společnosti BPP, které haly patří. Podle svých slov netuší, jak požár vznikl.

Společnost vznikla před zhruba 25 lety. Vyrábí jádra pro matrace a výplně do čalounění. Vedení firmy podle Dudy zvažuje, že výrobu obnoví v provizorních prostorách. Teprve se ukáže, zda lze torza budov opravit nebo je bude třeba strhnout a postavit nové haly.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám