Hlavní obsah

Gang chtěl připravit banku o 27 miliónů korun

Právo, Vladimír Vácha

Jihočeští kriminalisté rozbili spolu se zásahovou jednotkou gang podvodníků, kteří se pokusili vylákat z bankovního domu bezmála 27 miliónů korun. Při razii zadrželi šest lidí, kteří se měli na podvodu podílet, informoval v úterý Právo krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.

BEZ KOMENTÁŘE: Podvodníky zadržela zásahovkaVideo: Policie ČR

 
Článek

Mozkem gangu byl už v minulosti trestaný šestatřicetiletý muž z Prahy. Plánoval a řídil všechny pokusy, jak z bankovního domu miliónové částky vylákat. Dřív pracoval u několika finančních a poradenských společností a z nich si odnesl databáze klientů i informace o těch, kteří by mohli mít na účtech větší obnosy peněz.

„V říjnu 2015 připravil padělaný občanský průkaz na jméno vytipovaného muže ze Soběslavi a dva členy gangu jasně zaúkoloval. Třiapadesátiletý muž z Táborska doprovodil do banky v Českých Budějovicích dalšího šestapadesátiletého spolupachatele. Ten si na padělaný občanský průkaz založil účet. Po pár dnech se do banky vrátil, opět předložil padělaný doklad a požádal o převod 10 miliónů korun, tentokrát však z účtu skutečného majitele na předem připravený účet. Převod se nepovedl jen díky administrativní drobnosti,“ popsal policejní mluvčí, jak se pokusili peníze získat.

Obezřetný pracovník banky 

Neúspěch je neodradil a organizátor podvodů poslal do banky jiného, dvaačtyřicetiletého muže z Jičína. Přišel s padělaným dokladem klienta, který měl mít na účtu několik miliónů. Pod jeho jménem chtěl převést pět miliónů korun na předem připravený účet.

Neuspěli ani tentokrát, protože skutečný majitel účtu už na něm peníze neměl.

Loni v listopadu zkusili podvod potřetí, tentokrát chtěli získat 9,6 miliónu. Pracovník banky byl ale obezřetný, kontaktoval policii a ta muže zadržela. Tento pokus byl, jak Matzner zdůraznil, v celém náročném případu zásadní.

Jihočeští kriminalisté, kteří se specializují na bankovní podvody, totiž při vyšetřování případu zjistili, že nejde o jeden pokus podvodu, ale o mnoho útoků velké skupiny spolupachatelů, kteří zkoušejí různé finty, jak se k cizím penězům dostat.

Hrozí jim deset let

Podvodníci uspěli jen jednou, když se jim podařilo pomocí písemného převodního příkazu vybrat zhruba 400 tisíc korun.

Počátkem tohoto týdne spadla klec. Kriminalisté po rozsáhlé razii obvinili osm lidí z podvodu, dílem dokonaného a dílem ve stadiu pokusu. Jsou obvinění i z padělání a pozměnění platebního prostředku a z padělání a pozměnění veřejné listiny.

Při domovních prohlídkách policisté zabavili i nelegálně držené střelné zbraně a náboje.

Dva ze zadržených soud poslal do vazby. Dva pachatele kriminalisté nemuseli hledat, protože už jsou za dřívější zločiny ve vězení.

V případě odsouzení by mohl podvodníkům hrozit až desetiletý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám