Hlavní obsah

Řidič chtěl rychle pomoct kamarádovi, tak se za ním vydal po D1 v protisměru

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za totální výpadek logiky lze považovat chování, kterého se dopustil na dálnici D1 na Vysočině uplynulou sobotu starší řidič. Ten se vědomě vydal na cestu v protisměru. Nyní mu hrozí až desetitisícová pokuta a až roční ztráta řidičského oprávnění. Informoval o tom policejní mluvčí Tomáš Procházka.

Foto: Profimedia.cz

Řidič jel v protisměru asi devět kilometrů. Ilustrační foto

Článek

Hlavním „hrdinou“ absurdního příběhu je 60letý muž ze Sokolovska. Ten se v pátek odpoledne se svým 28letým kamarádem, jeho manželkou a malým synem vydal na jižní Moravu za koupí ojetého auta. Ke koupi došlo a každý z mužů se pak vydal na zpáteční cestu ve svém voze.

Jenže nově zakoupené auto Renault Mégane na 105. kilometru D1 poblíž exitu Větrný Jeníkov vypovědělo službu a manželka mladšího z mužů, který v tomto voze cestoval se svojí rodinou, o tom informovala svého známého, který měl asi pětiminutový náskok a v dané době se svým vozem Daewo Matiz zastavil na 96. kilometru D1 na čerpací stanici.

„Na informaci, že auto stojí v odstavném pruhu a není schopno pokračovat v jízdě, starší z řidičů zareagoval tak, že koupil tažné lano, a protože nebyl znalý místa a neměl přehled o sjezdech a nájezdech, najel přímo u čerpací stanice na dálnici v protisměru. Později policistům svoje jednání zdůvodnil tím, že chtěl kamarádovi pomoci co nejrychleji, protože v autě bylo malé dítě,“ uvedl policejní mluvčí.

Jel v levém pruhu

Rozum však zůstává stát nad tím, jaký pruh si pro svou dobrodružnou cestu vybral. „Při jízdě měl zapnutá výstražná světla a držel se ze svého pohledu vpravo u středových vozidel. Pro 'zvýšení bezpečnosti' svého jednání jel pouze 60 kilometrů za hodinu,” konstatoval Procházka.

Protijedoucí řidiče ale blikáním nevaroval, neboť se dle svého vyjádření „musel věnovat řízení a vyhýbat se protijedoucím automobilům“. Jedním z nich byl řidič autobusu jedoucího ve správném směru, který se protijedoucího šoféra snažil světelnou výstrahou upozornit, že něco není v pořádku: reakce se ale z jeho strany nedočkal.

Situace skončila pro provoz na dálnici bez následků zejména díky tomu, že v době před šestou hodinou ráno byl v celém devítikilometrovém úseku minimální provoz. V očekávaném správním řízení to ale řidiči asi moc platné nebude. Může čekat pokutu v rozmezí 5000 až 10 000 korun a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám