Hlavní obsah

Soud poslal do vazby únosce dětí z Litoměřicka

Právo, Karel Otcovský
Aktualizováno

Soud poslal v sobotu do vazby muže, kterého policie viní z únosu šestnáctiletého chlapce a o tři roky mladší dívky z Litoměřicka. Děti zadržoval deset dní v garáži v Ústí nad Labem. Našli je rodiče podle indicií z dopisu, který únosce chlapci údajně dovolil poslat domů.

Obviněný muž na archivních záběrechVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Soud vazbu uvalil kvůli obavě z pokračování v trestné činnosti a z útěku.  "Obviněného vzal do vazby z důvodu vazby útěkové a z důvodu vazby předstižné. Existují obavy, že pokud bude ponechán na svobodě, mohl by utéct nebo skrývat, protože mu hrozí vysoký trest odnětí svobody. A z důvodu vazby předstižné proto, neboť hrozí důvodná obava, že by mohl pokračovat v trestné činnosti, pro kterou je stíhán," řekl státní zástupce Pavel Kaláb.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policie odvádí do vazby muže obviněného z únosu dětí z Litoměřicka.

Rozhodnutí je pravomocné, muž si proti němu zatím nepodal stížnost. Muž u soudu podle státního zástupce vypovídal.

Muži hrozí podle současné právní kvalifikace hrozí až osm let vězení. Podle Kalába je stíhán i za ohrožování výchovy dítěte a šíření pornografie. "Všechno souvisí s touto trestní věcí," doplnil Kaláb.

Pochází ze stejné obce jako děti

Obviněný pochází ze stejné obce u Litoměřic jako děti, které zmizely 28. srpna. Obě ve středu v garáži v Ústí objevili rodiče uneseného chlapce a informovali policii. „Synovi se podařilo do textu dostat různé indicie, které nás nasměrovaly na dané místo,“ řekl Právu chlapcův otec.

Foto: Mapy.cz

Garáž v ústecké části Střekov měla podle chlapcova otce troje dveře a byla odhlučněná, aby nebylo slyšet křik a bouchání.

„Jak zadní stěna, tak strop garáže byly odhlučněné. Byly tam klasické plechové dveře, běžná garážová vrata. Za nimi byla další, asi dvaceticentimetrová příčka s jednokřídlými dveřmi. Za nimi byly teprve ty poslední dveře, které vedly do místnosti.“

Podle výpisu z katastru nemovitostí patří garáž právě muži, kterého policisté v souvislosti s případem zadrželi.

Trestaný za únos

V minulosti soud muže již potrestal za únos dvou malých dětí na Českolipsku z roku 2004. Tentýž rok o pár týdnů později se pokusil znovu o další únos. Chtěl z domu odvést spící sedmiletou dívku. Křikem ale vzbudila matku, kterou muž s pistolí v ruce přinutil, aby se připoutala k topení. Dívenku nechal na místě a utekl.

Pachatel si nakonec vynutil vydání 4800 korun a 100 eur. Matku připoutal k ústřednímu topení a zmizel.

V jiné obci přepadl s plynovou pistolí brzy ráno rodinný dům. Vzal si tam jako rukojmí desetiletou dívku a vyhrožoval matce únosem dítěte, pokud nedostane peníze. Žena zavolala na pomoc svého otce, pachatel se lekl, uloupil 400 korun a utekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám