Hlavní obsah

Za přepadení dodávky s penězi si recidivista odsedí 25 let vězení

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze potvrdil ve středu výjimečný pětadvacetiletý trest recidivistovi Adolfu Doležalovi (65) za nepodařenou loupež, při které střílel na dodávku bezpečnostní agentury. Odvolací soud pouze poupravil znění rozsudku v případě jeho viny při krádeži zemědělského stroje.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Adolf Doležal u soudu

Článek

U Doležala neměl soud o jeho vině pochyb a výjimečný trest byl podle něj na místě. „Trest je odpovídající,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „(Obžalovaný) soustavně páchá trestnou činnost nejzávažnější povahy. Máme za to, že se ve výkonu trestu nenapravil,“ dodal.

Odvolací senát pouze mírně upravil červnový rozsudek městského soudu, když Doležalův menší delikt překvalifikoval případ nevydařené krádeže traktoru z neoprávněného užívání cizí věci na pokus o krádež. „To, že se jim krádež nepodařila, je jiná věc,” uvedl Lněnička.

Střílel samopalem

Obžaloba vinila Adolfa Doležala, že s Janem Čechem a řidičem Ondřejem Voráčem  před třemi lety přepadli vůz bezpečnostní agentury Loomis na pražském Zličíně. Oblečeni do černých kombinéz s nápisem Policie měli podle spisu na pracovníky agentury namířit samopaly a požadovat vydání peněz.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Prostřílené auto bezpečnostní agentury

Původně prý chtěli pracovníky agentury zbraněmi zastrašit. Doležal prý ale začal ze samopalu na auto střílet. Jeden z pracovníků agentury stihl pancéřové dveře zavřít a z místa dokázali odjet.

Čech byl u prvoinstančního soudu potrestán 12letým vězením, Voráč dostal tříletý podmíněný trest a Tomáš Rampír-Krčmář odešel od soudu s podmínkou na dvacet měsíců.

Přepadli i hernu

Doležal s Čechem byli také odsouzeni za přepadení benešovské herny. Opět v kombinézách s nápisem Policie vtrhli dva týdny před přepadením posádky vozu bezpečnostní agentury do herny. Z trezorů ukradli zhruba čtvrt miliónu korun, desítky krabiček cigaret a několik litrů alkoholu.

Soud je oba uznal vinnými také z drobnějších deliktů jako krádeží pěti traktorů, pokusu o vykradení zemědělského družstva nebo nedovoleného ozbrojování.

Doležal byl už v minulosti odsouzen za zabití. Před více než 17 lety prostřelil při loupeži na Berounsku sklo a zranil pokladní ve spořitelně. Žena později vykrvácela. V současnosti je u jiného trestního senátu obžalovaný z přípravy vraždy svého údajného komplice Voráče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám