Hlavní obsah

Za týrání zmizelé manželky soud potrestal muže podmínkou

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Louny

Okresní soud v Lounech v pondělí znovu potrestal dvouletým vězením s podmíněným odkladem na tři roky Pavla Paura ze Slavětína za dlouhodobé týrání manželky. Případem se zabýval už potřetí, oba předchozí rozsudky zrušil ústecký krajský soud. Jana Paurová zmizela na začátku února 2013, policie po ní od té doby pátrá.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pavel Paur před senátem Okresního soudu v Lounech

Článek

Rozsudek není pravomocný, Paur se na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu.

Týrání ženy se mělo uskutečňovat od začátku roku 2012 až do doby, než 3. února 2013 zmizela. Podle soudu Paur opakovaně ženu slovně urážel a brutálně fyzicky napadal i v přítomnosti dětí. Jednou jí měl udeřit rukou tak silně, že upadla a rozbila si hlavu o topení.

U soudu vystupovala řada svědků, kteří potvrdili, že žena měla po těle často modřiny. Na druhou stranu ale hodně jiných svědků uvádělo, že si je mohla způsobit sama, protože často a nadměrně pila alkohol.

Klíčové výpovědi 

Nyní jde již o třetí rozsudek. Po prvním osvobozujícím verdiktu se odvolal státní zástupce a podle odvolacího Krajského soudu v Ústí nad Labem měl lounský soud vyslechnout ještě další svědky. To soud loni a letos provedl.

Zástupkyně intervenčního centra pro týrané osoby i vedoucí sociálního odboru Městského úřadu Louny u soudu řekly, že Paurová působila jako týraná žena. Předseda senátu Petr Šilhan označil tyto výpovědi společné s výpovědí lékaře, který zraněnou Paurovou ošetřoval po pádu na topení, za klíčové pro uznání viny.

Po únorovém rozsudku se odvolal Paur a krajský soud nařídil nové projednání. Podle soudce Šilhana mohl ale rozhodnout i sám. „Odvolací senát se v podstatě vyjádřil, že vinu obžalovaného spatřuje,“ uvedl soudce.

Týrání ženy u soudu Paur po celou dobu odmítal. „To, že jsem jí ubližoval, to není pravda,“ uvedl již dříve. Jinak se ale u soudu choval stále velmi tiše a nevyjadřoval se. Po rozsudku mlčky odešel.

Stejný trest jako minule 

Soud nemohl uložit po odvolání Paura vyšší trest než minule, ten proto zůstal stejný jako naposledy, tedy na samé spodní hranici sazby v rozmezí dva až osm let.

Policie po Paurové stále pátrá. Kriminalisté pracují se čtyřmi verzemi. Jednou z nich je nešťastná náhoda, další možností je sebevražda. Nemohou vyloučit, že se stala obětí nějakého trestného činu a poslední verzí je, že stále někde žije.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám