Hlavní obsah

Kdybychom šli později, dopadli jsme hůř. V Olomouci spadla část zdi na chodník

– Olomouc • Aktualizováno

Z domu v centru Olomouce se ve středu kolem 14:00 sesula část štítové zdi na chodník. Záchranáři z místa odvezli dva zraněné, kteří byli v domě. Lehké zranění utrpěla také žena, která šla kolem po chodníku se svou rodinou.

Foto: Petr Běhal, ČTK

Suť na chodníku v centru Olomouce

Článek

"V tuto chvíli evidujeme dvě zraněné osoby. U jedné z nich máme podezření na zlomeninu nohy," řekl novinářům mluvčí hasičů a záchranné služby Zdeněk Hošák.

Sutiny padaly na chodník, lehce zranily ženu, která po něm šla s manželem a malým dítětem. Podle Hošáka žena utrpěla hlavně leknutí a byla odvezena k preventivní kontrole.

Ona i její rodina měla velké štěstí, sutiny spadly kousek za ní. "Slyšeli jsme hluk a velkou ránu. Začali jsme utíkat. Já jsem dostal malým úlomkem do hlavy a manželka do nohy a do zad. Na noze ji to škráblo, jinak se nic nestalo. Malou manželka nesla v náručí. Spala a nic se jí nestalo," řekl Vlastimil Vohánka.

"Kdybychom šli o něco později, tak asi dopadneme hůř," dodal.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Část zřícené zdi v Olomouci

Primátor Olomouce Antonín Staněk (ČSSD) novinářům řekl, že pád štítové zdi domu v Pekařské ulici zřejmě nesouvisí s provozem tramvají, které touto úzkou ulicí projíždějí. "Spíše jde asi o nějakou chybu při rekonstrukci domu. Tam došlo ke zhroucení celého stropu, takže je to spíš záležitost rekonstrukční," míní Staněk.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Záchranáři na místě pádu zdi na chodník

Policie uzavřela značnou část Pekařské ulice. Po rušné tepně nyní tramvaje nejezdí, nahradily je autobusy. „Tramvajové linky číslo 2, 3, 4 a 6 jsou vedeny odklonem přes třídu Kosmonautů,” uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Na místo byli povoláni také hasiči, kteří mají odklidit suť a staticky zabezpečit střechu. Statik pak dům zkontroluje a rozhodne se o dalším postupu. „Jakmile bude objekt zabezpečen, bude v ulici obnoven provoz osobních automobilů a pro pěší. Těžší doprava včetně tramvají do ulice nebude vpuštěna až do odvolání. V bezprostředním okolí objektu zbudovali pracovníci technických služeb provizorní zábrany," řekl ČTK policejní mluvčí František Kořínek.

Policisté zároveň zahájili vyšetřování. Za přečin obecné ohrožení z nedbalosti hrozí zatím neznámému pachateli až dva roky vězení.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

V Pekařské ulici v Olomouci se sesula část zdiva jednoho z domů na chodník.

Před pěti lety štít zabil ženu

V říjnu 2011 spadla část zdiva nedaleko obchodního domu Prior v ulici 8. května, která je jednou z nejrušnějších tříd města. Pod sutinami zůstala osmasedmdesátiletá žena, zemřela na místě. Zasypala ji část zříceného štítu domu z 19. století. Policie poté kvůli zřícení obvinila stavebníka z usmrcení z nedbalosti.

Stavební podnikatel, který měl podle policistů dohlížet na opravu fasády, se původně zodpovídal z toho, že při opravě domu dva roky před tragédií neměl odbornou kvalifikaci a neodhalil tehdy vychýlení zdi. Žalobce nakonec jeho stíhání zrušil s tím, že je nedůvodné. Příčinná souvislost mezi pádem římsy a jeho činností na té stavbě se podle něj neprokázala.

O rok později se o pár metrů dál zřítilo na chodník několik tun zdiva z narušené atiky polikliniky Spea. Nikdo nebyl zraněn. Posudky v tomto případě neprokázaly, že by byla zanedbána údržba budovy či spáchán trestný čin. Policie případ odložila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám