Hlavní obsah

Matka „českého džihádisty” u výslechu: Ptali se, zda by se dokázal odpálit

Právo, Patrik Biskup

Kdy si nechal narůst plnovous? Jí vepřové? Dokázal by na sebe vzít vestu s výbušninou a jít se někam odpálit? To jsou některé otázky, na něž musela minulý týden odpovídat policistům u výslechu matka 21letého Jana S. ze Spáleného Poříčí. Ten je od července ve vazbě kvůli podezření, že se chtěl přidat k islámským hrdlořezům a podle policejního obvinění měl plánovat teroristický útok.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dana S., matka mladíka, který je podezřelý, že se chtěl přidat k bojovníkům Islámského státu.

Článek

Šestačtyřiceti letá Dana S. poprvé od zatčení syna promluvila. „Jsem z toho vyřízená,“ řekla v rozhovoru s Právem. Je skálopevně přesvědčena, že by její syn nikdy nebyl schopen toho, z čeho ho policisté viní.

Mladíka letos v lednu zadržela na turecko-syrských hranicích tamní policie. Údajně jim tvrdil, že má v úmyslu připojit se k radikálům z Islámského státu. Z Turecka ho poslali zpátky do Čech, kde si pro něho po půl roce přišla kriminálka.

Půl roku po jeho návratu jsme žili normálně. A najednou jako blesk z čistého nebe si pro něj přijdou policajti
Dana S.

„Bylo to brzy ráno, slyšela jsem štěkat psy. Tak jsem vyšla z pokoje. Chodba byla plná policistů, Honza stál mezi nimi s pouty na rukou. Ptali se mě, jestli tady nejsou zbraně. Pak mi řekli, že syna  musí zadržet, protože je nebezpečný. Nějaký vyšetřovatel pak ještě dodal, že je obviněný z toho, že se chtěl přidat k nějakým teroristům. Zůstala jsem stát jako omráčená, myslela jsme si, že se mi to zdá. Potom ještě sebrali jeho počítač,“ uvedla dále Dana S.

Ani s odstupem času neví, co měl syn spáchat. „Je obviněný z nějakého teroristického útoku. Podrobnosti neznám. On sám mi při návštěvě ve vazbě tvrdil, že neví, proč ho zavřeli,“ řekla žena.

Přiznala, že o jeho cestě do Turecka nevěděla. „Řekl mi jen, že tady pár dní nebude, že jede na výlet. Pak se vrátil a půl roku jsme žili normálně. A najednou jako blesk z čistého nebe si pro něj přijdou policajti. Do smrti toho kluka uvidím v poutech,“ vyprávěla žena.

Před několika dny absolvovala na policii několikahodinový výslech. „Ptali se na všechno možné. Chtěli vědět, jaký Honza je, nebo s kým se stýkal. Také se zajímali o to, jakou vyznával víru a jestli by byl schopen sebevražedného útoku,“ popisuje žena.

Chtěl, abych mu přinesla bibli, karty a šachy. Zvládá to tam možná lépe než já tady doma
Dana S.

Okamžitě dodala, že nic abnormálního na synovi nepozorovala. „Chtěl se dokonce osamostatnit. Vybírali jsme byt v Plzni, hledal si tam i práci. Má svářečské zkoušky, měl šanci získat dobré místo,“ vysvětila.

Za synem do vězení chodí pravidelně jednou za 14 dní. „Chtěl, abych mu přinesla bibli, karty a šachy. Zvládá to tam možná lépe než já tady doma,“ uzavřela Dana S.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám