Hlavní obsah

Po nálezu těla na dně Orlíku měl být proces obnoven, zastal se Ústavní soud pozůstalých

Právo, ČTK, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Pražský městský soud se dopustil chyby, když nepovolil obnovu řízení v případu vraždy muže, jehož tělo se našlo na dně Orlické přehrady, konstatoval v úterý Ústavní soud (ÚS). Justice už jednou případ projednávala a obžalované zprostila. Tehdy ale ještě chyběl důkaz v podobě těla. Když byly ostatky nalezeny, soud návrh na obnovu procesu smetl ze stolu, aniž by dal možnost pozůstalým k vyjádření.

Foto: Policie ČR

Tělo oběti se našlo předloni pod hradem Zvíkov. Bylo omotáno řetězem a zatížené podstavcem přenosné dopravní značky.

Článek

„Pozůstalí měli právo být informováni, určit si zmocněnce pro řízení a účastnit se veřejného zasedání v procesním postavení poškozených. V důsledku nerespektování těchto požadavků došlo k zásahu do jejich ústavně zaručených práv. Řízení vlastně probíhalo jen mezi státním zástupcem a městským soudem,“ konstatoval soudce zpravodaj Jan Filip.

Dcera oběti Zuzana Kosová tuší, že vražda otce zřejmě zůstane nepotrestána, ale věří, že nález může pomoci dalším lidem v podobné situaci, případně může vést ke změně zákona. O blížícím se konci lhůty Kosová věděla.

"Ani jsem neočekávala, že ÚS s tím bude schopen něco dělat. Hrozně mě mrzí ty průtahy orgánů činných v trestním řízení," řekla novinářům. "Já jsem musela dojít až sem, protože bych to tatínkovi prostě nemohla udělat," dodala Kosová.

Tělo pod Zvíkovem

K vraždě došlo v roce 2000. O šest let později usedl na lavici obžalovaných synovec oběti se svým údajným komplicem. Podle obžaloby vraždili kvůli pěti miliónům korun. Jenže u soudu se nepodařilo prokázat, kdo a kde vlastně vraždil.

Foto: Policie ČR

Muž, kterého vytáhli potápěči z Orlíku, měl na sobě tyto věci.

Tělo oběti se našlo až předloni pod hradem Zvíkov. Bylo omotáno řetězem a zatížené podstavcem přenosné dopravní značky. Ukázalo se, že oběť někdo zastřelil.

Související téma:

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Státní zastupitelství podalo po tomto nálezu návrh na obnovu řízení, podle městského soudu ale pro to nebyly splněny podmínky. I když v úterý ÚS případ vrátil znovu na začátek, výsledek možné obnovy procesu je nejistý, protože hrozí promlčení činu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám