Hlavní obsah

Smrt v jímce zůstává záhadou, soud definitivně zprostil obviněného obžaloby

Novinky, bad
Praha

Sedmatřicetiletému Radku Charvátovi potvrdil ve středu odvolací soud tři a půl roku vězení za těžké ublížení na zdraví svého o dvacet let staršího spolubydlícího. Zároveň ale soud potvrdil dubnový rozsudek královéhradeckého krajského soudu, který Charváta zprostil obžaloby z vraždy téhož muže o měsíc později. Verdikt Vrchního soudu je pravomocný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Radek Charvát u hradeckého soudu

Článek

Charvát podle původní obžaloby svého spolubydlícího z domku v Nové Vsi na Rychnovsku nejprve v prosinci 2014 po předchozí hádce mlátil a kopal kolenem do hlavy takovým způsobem, až mu zlomil lebku a spodní čelist. Zbitého muže pak nechal ležet v pokoji, odešel do hospody a záchranku mu zavolal, až když se vrátil.

Muž se ze zranění zotavoval dva týdny v nemocnici. K tomuto činu se Charvát u hradeckého soudu přiznal. Ve středu nicméně podotkl, že se z jeho strany jednalo o nepřiměřenou sebeobranu.

Charvát ale popřel, že by zhruba o měsíc později spolubydlícího opět napadl a když upadl do bezvědomí, hodil ho v domnění, že zemřel, do jímky u domku. Tam muž, oblečený do dvou svetrů a trenek, později zemřel na podchlazení. Policie jeho tělo v septiku objevila asi o měsíc později při zevrubné prohlídce usedlosti. Ta byla provedena poté, co starší muž nereagoval na předvolání kvůli předchozímu těžkému ublížení na zdraví.

Nejsou přímé důkazy

Hradeckému soudu se nepodařilo prokázat Charvátovi vinu na mužově smrti ani vyloučit zavinění někoho jiného. Proto jej v dubnu obžaloby z pokusu o vraždu zprostil. S tímto rozhodnutí se ale žalobkyně, která Charvátovi navrhovala čtrnáctiletý trest, nesmířila a podala proti němu odvolání, ve kterém mimo jiné poukazovala na rozpory v Charvátových výpovědích nebo na fakt, že byl jedním z mála lidí, kdo o existenci jímky u domu věděl. Chtěla proto případ vrátit do Hradce Králové k novému projednání. Vrchní soud ale odvolání státního zastupitelství zamítl.

„Nepřímé důkazy by musely činit uzavřený řetězec, který vylučuje možnost, že by poškozeného mohl usmrtit někdo jiný. Máme za to ve shodě se soudem prvního stupně, že takový řetězec netvoří,“ odůvodnil potvrzení zprošťujícího rozsudku předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička a podotkl, že nelze úplně říci, že Charvát vypovídal pravdivě, nicméně z faktu, že nemluví pravdivě, nelze jednoznačně dovodit, že se skutku dopustil. „Nebylo jednoznačně prokázáno, že se toho skutku dopustil obžalovaný,“ uzavřel Lněnička.

Odvolací soud rozsudek hradeckého soudu pouze upravil, když Charvátovi nařídil místo původní protialkoholní léčby ústavní formou  ambulantní léčbu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám