Hlavní obsah

Taxikáři a úředník z Prahy čelí obžalobě z podvodu a korupce

– Praha
ČTK, ver mal

Šest taxikářů a bývalý úředník magistrátu v Praze čelí obžalobě z podvodu a korupce v kauze předraženého jízdného, uvedla v úterý ve svém vysílání Česká televize. V některých případech podle ní taxikáři překročili nejvyšší cenu stanovenou městem až sedmkrát. Úředník podle dřívějších informací varoval taxikáře před kontrolami. Některým členům skupiny hrozí až osm let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie obvinila zmíněných sedm lidí již loni v listopadu po několikaměsíčním sledování. Státní zástupce Jan Lelek nyní televizi potvrdil, že na konci června podal obžalobu.

Skupina je obžalována z podvodu, pět z jejích členů také z podplácení a úředník z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Obžalovaní taxikáři si podle policie předražováním jízdného vydělávali na úkor turistů. V některých případech brali podle televize obžalovaní taxikáři až 200 korun za kilometr jízdy, pražský magistrát přitom stanovil maximální cenu na 28 korun za kilometr. Pracovník magistrátu pak za úplatek taxikáře varoval, když se na ně chystala kontrola.

V Praze je asi 2000 aktivních provozovatelů taxislužeb, přes 4600 evidovaných vozidel a téměř 5500 řidičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám