Hlavní obsah

Chtěl se Čech přidat k Islámskému státu? Sehnat důkazy bude oříšek

Právo, Jakub Troníček

Dotáhnout až k odsouzení případ prvního Čecha, který se chtěl údajně přidat k teroristické organizaci Islámský stát, může pro úřady podle Právem oslovených expertů představovat jen obtížně řešitelný problém. Tuzemská legislativa totiž s ničím takovým zatím přímo nepočítá, a policie se tak musí snažit napasovat podporu džihádu na současné paragrafy.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou. Ilustrační foto

Článek

Jednadvacetiletý Jan S. z Plzeňska, který se údajně přiznal k tomu, že se chtěl v Sýrii přidat k tzv. Islámskému státu, je tak stíhán pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu.  Za to mu sice hrozí až 12 let vězení, ale cesta k rozsudku může být podle právníků s takovou kvalifikací velmi trnitá.

„Pojem organizované zločinecké skupiny je v zákoně jasně definován a policie bude muset prokazovat mimo jiné to, která konkrétní skupina to měla v případě obviněného být, kdo je její šéf, jakou má organizační strukturu a zejména jakou úlohu v ní měl tento Čech plnit,“ řekl k tomu Právu např. advokát Jaroslav Ortman, který v minulosti hájil členy jedné z nejproslulejších tuzemských zločineckých organizací, tedy takzvaného Berdychova gangu.

Ortman v této souvislosti vysvětlil, že tzv. Islámský stát z tohoto pohledu může atributy dané zákonem splňovat jen velmi těžko. „Státní zástupce nevystačí s abstraktními pojmy a pouhý strach není žádný důkaz,“ doplnil advokát.

Novela zákona  jde do parlamentu

Podobně jako on se přitom vyjádřil i vedoucí katedry trestního práva na pražské právnické fakultě Jiří Jelínek. Podle něj je tvrzení o tom, že se obviněný chtěl připojit k Islámskému státu, příliš obecné. „Koupit si letenku k syrským hranicím jistě trestné není a nevíme, co jiného konkrétního měl ten člověk spáchat,“ poznamenal Jelínek, který na mezery v tuzemské legislativě ve vztahu k terorismu a jeho podporovatelům dlouhodobě upozorňuje.

Shodou okolností právě před týdnem vláda schválila novelu trestního zákona, která by měla postih trestných činů spojených s terorismem výrazně zefektivnit. Do zákona by se tak měla dostat trestnost jakékoliv podpory teroristické skupiny i účasti na její činnosti.  To by podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové mělo postihnout i problematiku tzv. zahraničních bojovníků, tedy lidí, kteří odcházejí bojovat ve jménu teroristických skupin do zahraničí.

Stávající legislativní úprava staví mimo zákon pouze službu v armádě cizího státu, což se teroristických organizací netýká. Novelu trestního zákona chce justiční resort projednat v rámci Sněmovny ve zrychleném režimu, tedy v tzv. zkráceném řízení, aby mohla začít platit co nejdříve. První Čech obviněný z toho, že se chtěl dát na stranu teroristů, je v současné době ve vazbě, proti které si podal stížnost. O té bude v nejbližší době rozhodovat Krajský soud v Plzni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám