Hlavní obsah

Požár odpadu vyhnal z ubytovny téměř 80 lidí

– Liberec
Právo,

Sedmdesát sedm lidí evakuovali v neděli v ranních hodinách hasiči z ubytovny v ulici Sadová v Jablonci nad Nisou na Liberecku. Příčinou byl požár odpadu v neobývaných sklepních prostorách.

Foto: HZS Libereckého kraje

Evakuace ubytovny v Jablonci nad Nisou.

Článek

„Požár byl ohlášen po půl čtvrté v noci na neděli. Kvůli silnému zakouření v celém objektu přistoupili hasiči ihned k evakuaci,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Někteří ubytovaní byli evakuováni pomocí automobilového žebříku, u některých hasiči použili vyváděcí masky. Jedna osoba se nadýchala zplodin hoření.

„Požár se ze sklepních prostor nikam nerozšířil, hasiči ho zlikvidovali jedním vysokotlakým proudem vody, zásah však probíhal v dýchací technice,“ dodala Štrauchová s tím, že po odvětrání přetlakovou ventilací a kontrole všech bytů se obyvatelé po páté hodině začali vracet zpět.

V České Lípě unikla chemická látka

Podobně v sobotu dopoledne evakuovali hasiči jedenáct lidí z Domu humanity v České Lípě, kde došlo k úniku nebezpečné chemické látky akrolein. Ten se během první světové války používal jako chemická zbraň, v současné době je využíván jako dezinfekce nebo pesticid.

Naštěstí ani v tomto případě se nikomu nic nestalo. „Koncentrace akroleinu nebyla života ohrožující,“ uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová s tím, že policisté nyní šetří, jak se látka do ovzduší dostala.

Hasiči se o úniku chemické látky v Dubické ulici dozvěděli v 8:35, na místě zasahovali zhruba čtyři hodiny. "V umyvárně byl cítit štiplavý zápach. Detekovali jsme látku, která dráždí sliznici, tak jsme provedli dekontaminaci," uvedl ČTK operační důstojník hasičů v Libereckém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám