Hlavní obsah

Vrah Vocásek, který unikl trestu smrti, chtěl na svobodu. Soud ale neobměkčil

Právo, Rudolf Voleman
Sokolov

Na sny o svobodě musí nejdéle sedící vězeň v České republice Zdeněk Vocásek zapomenout. Další z jeho žádostí o podmínečné propuštění na svobodu byla totiž ve čtvrtek soudkyní Okresního soudu v Sokolově Gabrielou Sieglovou zamítnuta. Stání proběhlo přímo ve věznici v Horním Slavkově, kde si dvojnásobný vrah Vocásek trest v současné době odpykává.

Článek

„Žádost o podmíněné propuštění byla zamítnuta,“ uvedla mluvčí sokolovského okresního soudu Andrea Pavlíčková. „Doživotně odsouzený vězeň podal na místě proti rozhodnutí soudu stížnost,“ pokračovala mluvčí soudu.

O důvodech zamítnutí žádosti o podmíněné propuštění ale Pavlíčková hovořit zatím nechtěla. „V současné době já ani vyřizující soudkyně nebudeme žádné podrobnosti k případu poskytovat, a to minimálně do doby písemného vyhotovení soudního rozhodnutí a následného doručení písemného odůvodnění účastníkům řízení,“ vysvětlila mluvčí.

Doživotní vězeň Vocásek ubil v roce 1987 kladivem a pak ubodal šroubovákem nevidomého invalidního důchodce. Dalšího staršího muže nožem zavraždil o tři měsíce později. Tehdejší veřejná bezpečnost jej zadržela ve chvíli, kdy se zbavoval zakrváceného nože.

Popravě se vyhnul

V roce 1988 byl odsouzen k trestu smrti a popraven měl být v prosinci roku 1989. Kvůli změně režimu byl jeho trest změněn na doživotí. V kriminále je Vocásek už bezmála třicet let. O propuštění žádal v minulosti vícekrát, ale vždy bezúspěšně. Přestože se stal údajně hluboce věřícím, soudy v minulosti neuvěřily, že už nemůže být lidem nebezpečný.

Podle posledních zveřejněných statistik vězeňské služby je v ČR ve vězení na doživotí 48 vězňů, ale jen šest z nich je tam déle než dvacet let. Naposledy nepravomocně odsouzeným na doživotí je Američan Kevin Dahlgren, který podle obžaloby zavraždil čtyři příbuzné na Brněnsku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám