Hlavní obsah

Mladík kvůli práci pobodal šéfovou, dostal sedm let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedm let ve vězení za pokus o vraždu si odsedí jedenadvacetiletý mladík, který letos v lednu pobodal nožem svou nadřízenou z továrny, kde pracoval. Rozhodl o tom v pondělí Krajský soud v Praze, rozsudek není ještě pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na případné odvolání. Mladík se pokoušel hájit tím, že chtěl ženu, se kterou měl spory o svých pracovních povinnostech, jen postrašit.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí obžalovaného mladíka k soudu.Video: Novinky

 
Článek

Dělník mladoboleslavské automobilky napadl nožem podle obžaloby svou šéfovou letos v lednu. Údajně si na ni ve tmě počíhal, když šla z odpolední směny a čtrnácticentimetrovým nožem, který si předtím koupil v obchodě, ji před dveřmi do domu, kde bydlela, čtyřikrát bodl do krku a do zad.

Žena si zvládla zavolat záchranku, první pomoc jí poskytl soused. Mladík mezitím z místa útoku odešel. Žena přivolaným policistům řekla, kdo na ni zaútočil a ti ho vzápětí zatkli na ubytovně. Obžalovaný později u soudu tvrdil, že ženu nechtěl zabít, ale pouze „postrašit“.

Obžalovaný netrpí podle znalců psychickou chorobou, v době útoku měl podle psychiatra podstatnou měrou snížené ovládací schopnosti, útočil v prostém afektu. Navíc je podle soudního psychologa vývojově na úrovni puberty. To byl hlavní důvod pro soud, aby sáhl k mimořádnému snížení trestu. Mladému dělníkovi hrozil až osmnáctiletý žalář.

Jako polehčující okolnosti uvedla soudkyně Naděžda Bittnerová právě sníženou příčetnost v době útoku, mladíkovo doznání, projevenou upřímnou lítost. „Se štěstím pro poškozenou, ale i obžalovaného, nenastal následek smrti. Obžalovaný svého jednání naštěstí zanechal,“ uvedla v odůvodnění rozsudku Bittnerová.

Žalobce navrhoval dvakrát tolik

Státní zástupce Zdeněk Čermák měl o vině obžalovaného vcelku jasno, i díky tomu, že se mladík během hlavního líčení k útoku doznal. Stěžejním důkazem byl pro žalobce posudek z oboru soudního lékařství, podle kterého mohlo dojít k usmrcení napadené ženy, jedna rána jen těsně minula krkavici.

„I jedinci s podprůměrným intelektem je jasné, že na těchto místech může dojít k život ohrožujícímu zranění,“ uvedl Čermák. „Obhajoba, že chtěl ženu postrašit, byla vyvrácena a mám ji za účelovou,“ dodal. Mladíkovi navrhl trest o délce 13 až 14 let, také proto, že dosud nebyl trestaný, projevil u soudu lítost nad svým činem a ženě se omluvil.

Obhájkyně obžalovaného se snažila soud přesvědčit, aby skutek překvalifikoval na pokus o zabití případně na těžké ublížení na zdraví. „Při vší úctě, nebylo prokázáno, k čemu útok mého klienta směřoval,“ prohlásila obhájkyně, podle které šlo o jednání stabilně neúspěšného jedince, dlouhodobě šikanovaného svým okolím, který pak šikanu viděl úplně všude.

Vyznal jí lásku

Napadená žena byla o sedmnáct let starší kolegyně obžalovaného ze stejné linky. Mladík ji bral jako svou kamarádku. Po čase jí na sociální síti dokonce vyznal lásku. Když ale žena povýšila a stala se jeho šéfovou, začaly problémy. Obžalovaný prý nezvládal uložené úkoly, což mu jeho nadřízená netolerovala.

Napětí postupně gradovalo, docházelo k hádkám na dílně a nadávkám ze strany obžalovaného. Vše vyvrcholilo mladíkovým pokusem shodit šéfovou ze schodů. Ta se i přesto nad ním slitovala a místo vyhazovu byl mladík přeřazen na jiné pracoviště. Žena jej pak neviděla tři měsíce až do onoho šestého ledna, který se jí málem stal osudným.

Mladík se při své závěrečné řeči za svůj čin omluvil. „Lituji toho, omlouvám se, chtěl jsem ji jenom postrašit. Nevím, jak se něco takového mohlo stát,“ zopakoval svou poměrně chabou obhajobu obžalovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám