Hlavní obsah

Netrpí schizofrenií a uvědomuje si realitu, řekl šéf léčebny o útočnici z pražského Anděla

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Útočnice, která ve čtvrtek ubodala zákaznici (54) v nákupním centru na pražském Smíchově, byla ve stejný den ráno propuštěna z psychiatrické léčebny v Bohnicích. Podle ředitele nemocnice Martina Hollého netrpěla ani depresí, ani schizofrenií, ani bipolární poruchou. Za své chování je podle lékaře zodpovědná – žádný kontakt s realitou neztratila. Zda byla ve chvíli činu příčetná, však musí rozhodnout soudní znalec.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Čtyřiapadesátiletou zákaznici útočnice ubodala v nákupním centru na pražském Smíchově.

Článek

„Byla to pacientka nám známá. V posledních letech byla u nás v nemocnici několikrát hospitalizovaná. Byli jsme si vědomi toho, že je konfliktní. S tímto typem poruchy je agresivita spojená. Nicméně s čím konkrétně se u nás žena léčila, nemohu, byť je to nyní trochu nešťastné, sdělit kvůli lékařskému tajemství,“ řekl Právu ředitel Hollý.

Naposledy v Bohnicích skončila poté, co se přede dvěma týdny pokusila uškrtit mladou ženu v kavárně na pražském Újezdu.

„Můžeme potvrdit, že jsme 5. července vyjížděli k oznámenému napadení v kavárně a s ohledem na aktuální psychický stav útočnice zprostředkovali její převoz do psychiatrického zařízení v Bohnicích. S ohledem na právě probíhající úkony trestního řízení v souvislosti s událostí v obchodním centru Smíchov však v tuto chvíli nemůžeme být jakkoli konkrétnější. Postup policie v předcházejícím případu nyní prošetřují kontrolní orgány,” sdělila Novinkám mluvčí policie Iveta Martínková.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policejní technik na místě vraždy

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté na místě činu

Policisté v pátek také potvrdili, že útočnice byla skutečně propuštěna z léčebny ve čtvrtek ráno, tedy pár hodin před útokem.

Vražednou zbraň si žena opatřila přímo v obchodě. V současné době se nachází v policejní cele
Iveta Martínková, policejní mluvčí

„V nákupním centru si vyhlédla zcela náhodou oběť, kterou se rozhodla usmrtit několika ranami nožem. Vražednou zbraň si žena opatřila přímo v obchodě. V současné době se nachází v policejní cele. Motivem, duševním stavem obviněné a okolnostmi jejího propuštění z psychiatrického zařízení se kriminalisté nadále zabývají,“ informovala ve čtvrtek Martínková.

Podle informací deníku Právo se ženy nejprve začaly přetahovat o kabelku. Svědkům konfliktu se zdálo, že ji útočnice chtěla nejprve okrást, ale zákaznice se nedala.

O propuštění rozhodli lékaři

Hollý potvrdil, že vražedkyně byla skutečně jejich pacientkou.

„Byla propuštěna ve stabilizovaném stavu, s nastavenou medikací a v plném vnímání reálného světa, to bych rád zdůraznil. Netrpěla žádnou duševní poruchou ve vlastním slova smyslu. Neztratila kontakt s realitou, netrpěla bludy,“ řekl Hollý.

Psychiatrická nemocnice Bohnice vyjadřuje hlubokou lítost nad tímto incidentem, nicméně v případě dříve léčených nebo zdravých lidí nelze nikdy garantovat nulovou pravděpodobnost agresivity
Martin Hollý, ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice

Celý případ se podle jeho slov podrobně prošetřuje. „Přizvali jsme si na to externí odborníky, abychom vyhodnotili, zda v tomto procesu nelze něco vylepšit. Psychiatrická nemocnice Bohnice vyjadřuje hlubokou lítost nad tímto incidentem, nicméně v případě dříve léčených nebo zdravých lidí nelze nikdy garantovat nulovou pravděpodobnost agresivity k ostatním lidem ve společnosti,“ řekl Právu Hollý.

Podle něj léčbu útočnice nenařídil soud. O jejím propuštění tedy nerozhodl soud, ale lékaři.

Server iDnes napsal, že útočnice měla konflikty i v léčebně s ostatními pacienty. Těsně před propuštěním vyhrožovala jiné pacientce. S odkazem na vyjádření ženy, která útočnici v Bohnicích potkala, napsal, že měla podstupovat změnu pohlaví, tu však nedokončila. Měla o sobě tvrdit, že se cítí jako gladiátor v ženském těle. Tuto informaci lékař rovněž nemohl potvrdit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám