Hlavní obsah

Střelec z Hrušova se na útok zřejmě připravoval

Ostrava
Aktualizováno

Jako předem připravený a promyšlený útok nyní policisté vnímají středeční střelbu v Ostravě-Hrušově, kde dlužník ráno postřelil policistu, exekutora a úřednici, která jej doprovázela. Přítomní policisté střelbu opětovali a šedesátiletého dlužníka zastřelili.

Byl to zlý člověk, popsala zastřeleného dlužníka z Ostravy místní obyvatelkaVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Z dosud získaných informací vyplývá, že situace mohla být mnohem tragičtější. Na místě byli i další lidé a u střelce kriminalisté našli další tři plné zásobníky s celkem 90 náboji, řekl náměstek ředitele moravskoslezské policie Radim Wita.

„S ohledem na to, že na místě bylo i dalších osm lidí, mohly být následky vážnější," připustil policista. Dodal, že společně s exekutorem, úřednicí a třemi policisty se soudního vystěhování účastnili i pracovníci stěhovací firmy a zástupci majitele domku. Kriminalisté se domnívají, že terčem útoku se mohli stát i oni.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Policisté na místě střelby

Útočník podle vyšetřovatelů použil dlouhou střelnou zbraň. Wita už odpoledne uvedl, že pálil z automatické útočné pušky. Měl ji nelegálně.

Exekutor raději zavolal policisty

Policie už také popsala dění před střelbou. Exekutor s doprovodem si při příjezdu na místo nebyl jistý svou bezpečností. Proto přivolal policisty z obvodního oddělení.

„Podle zatím zjištěných poznatků, když na místo dorazili, chtěl exekutor zahájit exekuci. Policisté šli k domu první, civilisté za nimi," popsal Wita. K domu už ale nedošli, muž vyšel ze dveří a začal střílet. Policisté palbu opětovali a útočníka zastřelili.

„Považuji to za velmi rychlý a profesionální zákrok," řekl Wita.

Dva výstřely zasáhly do nohou jednapadesátiletého exekutora a sedmatřicetiletou úřednici, která na místě byla jako nezúčastněná osoba. Oba skončili v nemocnici. Muž je zraněn vážněji, žena méně vážně.

Postřelen byl i jeden z policistů. Jednalo se ale o povrchové zranění. Původní informace byla, že utrpěl popáleniny od povýstřelových zplodin.

Policisté také pátrali po svědkovi střelby. Během dne se mluvilo o synovi partnerky útočníka. Navečer policie uvedla, že svědek, kterého hledali, se sám přihlásil policii. U střelby nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám