Hlavní obsah

Mladá žena vykrvácela po bodnutí nožem, její partner si odsedí 12 let

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Pavel Kapic z Bíliny na Teplicku má za smrt své partnerky a matky své malé dcerky strávit 12 let ve vězení. V pátek o tom rozhodl ústecký krajský soud, který ho potrestal za ublížení na zdraví s následkem smrti. Kapic ženu bodnul nožem, který jí přeťal stehenní tepnu. Dvaadvacetiletá nevlastní dcera hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka na místě zemřela.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Pavel Kapic u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Trest si má odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou, navíc má dceři a matce zemřelé zaplatit odškodnění po 240 tisících korunách.

Čin se stal v bytě v Bílině na Teplicku letos 2. ledna večer. „Ve stavu lehké opilosti a v hádce úmyslně zasadil své družce jednu ránu plochým jednostranně broušeným kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 23 cm,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan.

Nůž přeťal ženě stehenní tepnu, v důsledku krvácivého šoku upadla do bezvědomí a ani přivolané rychlé lékařské pomoci se nepodařilo ji zachránit.

S tvrzením obžaloby se zcela ztotožnil soud. „Bylo prokázáno, že se skutek stal tak, jak je popsán v obžalobě,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář. Kapic před soudem odmítl vypovídat, pouze na závěr se omluvil a projevil svou lítost. V dřívějších výpovědích ale tvrdil, že měl nůž na přítelkyni pouze hodit.

To však jednoznačně vyvrátil znalecký posudek. „Muselo to být způsobeno bodnutím. Nůž při hození nemohl vniknout do stehna pod takovým úhlem,“ uvedl v odůvodnění rozsudku Bednář.

Napadl hejtmana

Kapic lhal i krátce po činu. Když volal záchrannou službu, tvrdil, že žena asi spadla ze štaflí. Pak tvrdil, že spadla ze židle a že vlastně neví, co se stalo. Jednou z verzí bylo i to, že lezla na poličku pro talířek, ten se rozbil a ona se o něj poranila. Na rozbitém talířku našli kriminalisté ale jen Kapicovy stopy, i když tvrdil, že na žádný nesahal. „Bál jsem se,“ vysvětloval své lhaní v jedné z výpovědí.

Podle svědeckých výpovědí nebyla Kapicova pověst v Bílině valná a ani soužití páru nebylo bezproblémové. Kapic v minulosti již napadl jak svoji družku, tak i její matku a také hejtmana. Agresivitu obžalovaného potvrdili ve výpovědích i sousedé. Za incident, kdy napadl v minulosti hejtmanovu manželku, byl v podmínce, nyní mu ji zřejmě soud promění na další dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám