Hlavní obsah

Podnikateli Vaškůjovi soud snížil trest z devíti na osm let

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Daňové podvody za 157 miliónů korun, kterých se měla dopustit jedna z hlavních postav podnikání s nechvalně proslulými lehkými topnými oleji Roman Vaškůj ze Zlína, řešil ve čtvrtek opakovaně Krajský soud ve Zlíně. Případ vrátil ke kraji k dopracování Vrchní soud v Olomouci.

Článek

Vaškůj byl již dříve kvůli těmto podvodům s leteckým petrolejem při celkové škodě 157 miliónů odsouzen k devíti letům vězení. Nynější senát mu uložil o rok nižší trest.

O rok snížil trest i jeho komplicovi, podnikateli Stanislavu Nedbálkovi, který půjde za mříže na šest let. Vinným uznal i obchodníka s pohonnými hmotami Radomíra Vybírala, jemuž ale další trest vzhledem k dřívějšímu odsouzení za jiné daňové delikty na 13 let neuložil.

Původní vyšší tresty vynesl zlínský krajský soud už loni v lednu, rozsudek ale loni v prosinci zrušil a věc do Zlína vrátil olomoucký vrchní soud. Podle předsedkyně senátu Ivety Šperlichové doplněné dokazování nepřineslo nic, co by mělo změnit výrok soudu o vině. „Daň měla být přiznána,“ uvedla Šperlichová. Tresty ale soud o rok snížil s ohledem na délku řízení. Skutek byl spáchán v roce 2004, tedy již před dvanácti lety.

Petrolej míchali s naftou

Vaškůj a Vybíral se jednání nezúčastnili a k verdiktu se tak vyjádřit nemohli. Rozsudek není pravomocný.

Případ se týká obchodů, které se od května do prosince 2004 točily kolem společnosti Discovery Travel (DT). Vaškůj byl generálním ředitelem, Nedbálek předsedou představenstva. Podle obžaloby muži nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. Byl by tak osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů. Velkou část paliva ale firma údajně využila jinak, byla prý smíchána s naftou a prodána čerpacím stanicím pro využití v silniční dopravě.

V kauze byl podle ČTK také obžalován a je pravomocně odsouzen úředník Dušan Gajdošík. Stejně jako u Vybírala mu krajský soud další trest neuložil, protože ho už vrchní soud potrestal v jiné věci za machinace s DPH při obchodech s pohonnými hmotami. Odpykává si 9,5 roku vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám