Hlavní obsah

Pražský magistrát má žně. Kasíruje zmatené řidiče u smíšených parkovacích zón

Novinky, led, ok
Praha

Zaparkovat v Praze je problém již několik let a pomoci měly smíšené zóny. Jak se však ukazuje, mnohdy řidičům zamotají hlavu ještě víc než původní modré zóny. Značky proto na některých místech doplňují papíry s vysvětlujícím textem. Pokud byste parkování přesto nepochopili, čeká vás tučná pokuta. Spokojený může být jen pražský magistrát, který je inkasuje.

Parkování v Praze

 
Článek

Na podzim 2014 hlavní město představilo nový systém placeného stání rozdělený do čtyř zón – smíšené zóny, kde mohou přes den parkovat i řidiči, kteří v oblasti nebydlí, v noci jen rezidenti, návštěvnické zóny, která je placená se stáním maximálně na dvě hodiny, rezidentní zóny, určená pro obyvatele městských částí, a ekologické zóny pro ekologická auta.

Nerozuměl jsem nic, nevím, co mám dělat.
jeden z řidičů

K tradiční značce parkování s dodatkovou tabulí informující o modré zóně tak přibyla další tabule se smíšenou zónou. A řidiči před nimi stojí a tápou, co zrovna platí a co ne a jestli mohou stát bez omezení, s parkovací kartou či lístkem umístěným za sklem. Provozovatel si je špatného textu na značce asi vědom, a tak na parkovací automat přidal papír s dodatečnými informacemi.

„Doporučil bych co nejvíce zjednodušit systém parkovacích zón a také ho zpřístupnit zahraničním turistům, protože Praha je turistické centrum. Cizinec by měl být srozuměn s tím, že má něco platit,“ řekl Novinkám mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Jak dále podotkl, cedule na automatu ukazuje na to, že značka je nešťastně formulovaná.

Možná přijdou změny

„Nerozuměl jsem nic, nevím, co mám dělat ani kde parkovat,“ poznamenal jeden z oslovených řidičů v ulici Argentinská. „Několikrát se mi stalo, že jsem si zaplatil v půl šesté na dvě hodiny, ale už jsem vlastně nemohl zaparkovat, protože to platí do šesti. Je to zmatené,“ dodal další šofér.

Vedení radnice Prahy 7 tvrdí, že značky jsou srozumitelné, je ale ochotno se bavit s magistrátem o změnách. „Když si to člověk důkladně přečte, jsou srozumitelné. Připomínek k tomu ještě moc nebylo, ale na druhou stranu chápu, že když jsou tam tři značky, z toho dvě textové, tak pro člověka, který nemá moc času, je to komplikované. Proto je tam doplňková informace na automatech. Pakliže tomu řidič věnuje minutku času, tak se v tom zorientuje,“ konstatoval místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský.

„Přijel jsem v neděli, vidím zelenou zónu od pondělí do pátku, tak jsem zaparkoval. Dostal jsem pokutu. Doplňkovou informaci, která je srozumitelnější, jsem neviděl. Proč bych chodil v neděli k automatu, když jsem měl za to, že v neděli se neplatí. Přišel strážník a začal rozdávat pokuty. Někomu za 200, jinému za 500 korun. Prý podle toho, jak dlouho na místě stáli. Měl hotové žně, nikdo značky nepochopil. Dokonce i když tam stál, přijížděli další a parkovali v domnění, že o víkendu je to možné,” řekl Novinkám jeden z řidičů.

Podle místostarosty Mirovského je po zavedení smíšených zón dřívější modrá více flexibilní. Mimopražským řidičům to podle jeho slov usnadňuje parkování přes den, kdy jsou rezidenti v práci. „Přes den, kdy je zatížení nižší, protože rezidenti odjedou do práce, tak ta zóna produkuje více financí pro hlavní město a současně umožňuje mimopražským zaparkovat,“ dodal Mirovský.

„Je to systém, který funguje v celé Praze, dokážu si představit, že při nástupu nových zón, netýká se to zatím Prahy 7, se pobavíme s magistrátem o výrazném zjednodušení značek,“ slíbil místostarosta a doporučil řidičům, aby se před zaparkováním podívali na Mapy.cz, kde jsou zóny přehledně vyznačeny.

Pokuta dva tisíce

Městská policie ústy své mluvčí Ireny Seifertové uvedla, že řešila asi pět dotazů ohledně vysvětlení dopravní značky především při jejich zavádění. „Všechna tato podání jsme srozumitelně vysvětlili, nyní už řidiči smíšené zóny znají a dotazy jsou opravdu jen ojedinělé,“ sdělila Seifertová.

Problémy prý lidem dělá hlavně provozní doba zóny, která je do 18.00. „Domnívají se, že když např. 11. července v 17.30 vhodí do parkovacího automatu 30 Kč a automat jim vydá parkovací lístek, na kterém je uvedeno 12. července 8.30, mohou zde parkovat přes celou noc do druhého dne,“ vylíčila Seifertová s tím, že to tak není.

Strážníci, kteří mají služebnu hned naproti inkriminovaného parkoviště, rozdávají řidičům jak lístečky za stěrač, tak také botičky nebo auta odtahují.

„Za tyto přestupky může strážník uložit blokovou pokutu na místě až do výše dvou tisíc korun. K řešení přestupků spáchaných cizinci musí strážníci přistupovat úplně stejně jako v případě Pražanů či jiných návštěvníků metropole. Cizinec by se měl před návštěvou jiného státu seznámit s platnou legislativou – to se týká i jednotlivých měst, tedy například i vyhlášek,“ uzavřela mluvčí městské policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám