Hlavní obsah

Podmínky v kauze ukradeného obrazu od Toyen platí

Právo, Novinky, Radek Plavecký, bad
Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze potvrdil v pondělí dvouleté podmínky v případě ukradeného obrazu Severní krajina malířky Toyen. Tři muži byli odsouzeni za pokus o legalizaci výnosu z trestné činnosti, původní majitelce nabízeli dva milióny korun za to, že nebude zpochybňovat vlastnictví obrazu jedním z odsouzených.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Obraz Severní krajina od Toyen z roku 1931

Článek

Sběratelé umění Josef Běhunčík a Patrik Šimon a sochař Pavel Filip dostali už dříve u benešovského okresního soudu dvouletý trest s podmíněným odkladem na 1 rok. Soudkyně krajského soudu v Praze tento trest v pondělí odpoledne potvrdila a odmítla odvolání obžalovaných.

Všichni tři odsouzení s tím nesouhlasí. Běhunčík k jednáním nejezdil, přestěhoval se na Kypr, Filip se nevyjadřoval a Šimon trest odmítl a dokonce během řeči soudkyně Lucie Černé odešel ze soudní síně. „Jsem osm let týrán tímhle procesem a absurdně trestán za dobrý skutek,“ řekl u soudu Šimon.

Soudkyně se na závěr odůvodnění svého rozhodnutí nechala slyšet, že předpokládá, že se odsouzení dovolají k Nejvyššímu soudu. Ten ovšem v minulosti už jednou zrušil zprošťující verdikt nad trojicí mužů.

Obraz Severní krajina od české malířky Toyen byl majitelce Mladě Filípkové ukraden už v roce 1992. Po nějaké době se objevil u jednoho pražského galeristy, který jej koupil od slovenského překupníka. A od galeristy jej v roce 1997 koupil Josef Běhunčík, který žil v Praze, kde měl obraz také vystavený. Pak se ale rozhodl přestěhovat na Kypr, v souvislosti s čímž chtěl v roce 2007 obraz prodat.

Pověřil svého známého restaurátora Pavla Filipa a obchodníka s uměním Patrika Šimona, aby sehnali kupce a také, aby zajistili od původní majitelky Filípkové, že nebude zpochybňovat Běhunčíka jako majitele. Běhunčík prý měl obraz přes čtrnáct let v domnění, že ho legálně vydržel a měl na něj i kupní smlouvu. Pokus o vydržení ale u soudu neobstál.

Osudy obrazu Severní krajina
1931dílo vzniklo, malířka jej později věnovala novináři Ivanu Sekaninovi, který jej dal jako svatební dar matce Mlady Filípkové
1992obraz ukraden z domu Mlady Filípkové na Benešovsku
1996přes překupníky se dostal do pražské galerie, kde jej koupil Josef Běhunčík
2007Běhunčík se stěhuje na Kypr a chce obraz prodat, do hry se dostávají dva prostředníci
2010v Benešově začíná soud se třemi obžalovanými z pokusu o legalizaci výnosů z trestné činnosti
2012vynesen první rozsudek, muži jsou osvobozeni, následuje série odvolání, až je rozsudek zrušen a vše se vrací na začátek
březen 2016vyneseny tresty pro tři obžalované, ti se odvolávají ke krajskému soudu
červen 2016Potvrzení rozsudku Krajským soudem v Praze

Šimon s Filipem nabízeli Filípkové dohodu, že pokud nebude zpochybňovat vlastnictví, vyplatí jí dva milióny korun. Později sumu o dvě stě tisíc snížili. Jednali údajně za Běhunčíka, ale jeho jméno odmítli Filípkové sdělit, stejně jako odmítali říci, kde obraz je a nechtěli jí ho vůbec ukázat.

Filípková kontaktovala policii, která ze schůzky pořídila záznam a ten posloužil jako důkaz proti obžalovaným.

Obraz z roku 1931 je v současnosti v depozitu Národní galerie, jeho cena se odhaduje na sedm až osm miliónů korun.

Reklama

Související články

Soud řeší krádež obrazu Toyen

Soud v Benešově zahájil líčení o ukradeném obrazu české malířky Toyen Severní krajina vytvořeném v roce 1931. Ten je odborníky považován za jedno z nejlepších...

Výběr článků

Načítám