Hlavní obsah

Policie dopadla uprchlého advokáta odsouzeného za miliónové podvody

Hradec Králové

Policie v pondělí vypátrala na Slovensku královéhradeckého advokáta Rostislava Víška, pravomocně odsouzeného za miliónové podvody. Po Víškovi bylo vyhlášeno pátrání už před více než třemi lety, nyní čeká v cele na Slovensku na rozhodnutí, zda bude vydán do České republiky. V úterý o tom informovala mluvčí hradecké policie Ivana Ježková.

Foto: Policie ČR

Rostislav Víšek

Článek

Víšek se podle policistů skrýval zhruba dva roky v Bratislavě, kde pracoval na letišti jako brigádník ve firmě zaměřující se na přepravu zásilek. Po celé roky byl ve společnosti své osmdesátileté matky, kterou policie rovněž hledala.

„Kriminalisté, kteří na pátrání pracovali, nepamatují v novodobé historii královéhradecké policie tak sofistikovaně zametané stopy osobou, po které pátrali,“ uvedla Ježková. „Domnívají se, že je to mimo jiné i proto, že jako advokát znal velmi dobře metody a způsoby policejní práce,“ dodala mluvčí.

Šest let natvrdo

Víšek byl letos v březnu v nepřítomnosti pravomocně odsouzen na šest let do vězení za podvody. Od známých a příbuzných si půjčil skoro deset miliónů korun, další téměř dva milióny dostal od klientů jako zálohu na své služby, které ale nikdy neprovedl.

Advokát praxi provozoval od roku 1992, do finančních potíží se dostal koncem roku 2008. Začal si půjčovat od příbuzných, známých i kolegů advokátů, celkem šlo o více než sedmdesát případů. Jako záminky uváděl různé rodinné problémy, nepovedený soudní spor, potřebu vyplatit přítelkyni a podobně.

Postupem času narůstal tlak věřitelů, kteří chtěli své peníze zpět. Víšek ale v roce 2012 podal návrh na svoji insolvenci, rozeslal poškozeným omluvné dopisy a zmizel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám