Hlavní obsah

Pracovník T-Mobilu ukradl a prodával data 1,5 miliónu klientů

– Praha

Jeden ze zaměstnanců telekomunikačního operátora T-Mobile ukradl osobní údaje klientů a prodával je dál. Únik dat vyšetřuje policie. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdila mluvčí operátora Martina Kemrová. Podle deníku se případ stal v dubnu a jde v něm o údaje zhruba 1,5 miliónu zákazníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Bohužel musíme potvrdit, že došlo ke zcizení a prodeji zákaznických dat,” sdělila deníku Kemrová. „Případ jsme předali policii, zaměstnanec byl okamžitě propuštěn, data jsou zpět v majetku naší společnosti,” dodala. Firma neuvedla, jaké údaje její zaměstnanec stáhl a jestli jsou mezi nimi třeba i čísla bankovních účtů, píše deník.

Krádež dat podle MfD vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Deník píše, že zpočátku se mluvilo o škodě v řádu stamiliónů korun, kterou krádeží dat mohl T-Mobile utrpět, firma uvedla, že žádná škoda jí ani zákazníkům nevznikla. „Pokus byl podchycen v samotném začátku,” uvedla Kemrová.

Pracovníka IT oddělení T-Mobilu, který data zkopíroval, už policie obvinila, napsal list. Podle jedné z verzí data stáhl 19. dubna a způsobil tím výpadky signálu po celém Česku, píše deník. T-Mobile to popírá.

Anketa

Obáváte se, že by někdo mohl zneužít vaše osobní údaje?
Ano
93,6 %
Ne
6,4 %
Celkem hlasovalo 2134 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám