Hlavní obsah

Příteli z Egypta dala žena milión. Nechtěla ho zpátky, prohlásil u soudu ve Zlíně

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Málo pochopitelný případ rozplétá Okresní soud ve Zlíně. Egypťan Mohamed Ali se zpovídá z více než miliónového podvodu. Toho se měl dopustit na své kamarádce. Podle obžaloby využil její vážné psychické nemoci a vylákal z ní postupně 1,1 miliónu korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Peníze nechtěl vrátit a využíval je pro svou potřebu,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Andrea Kalinová. Ne všechny, miliónovou částku mu včas zabavila policie. Stalo se tak předloni v říjnu, když šel s nemocnou ženou, která mu dříve zajišťovala advokátní služby, na třikrát vybrat peníze z bank.

Ještě předtím si od ženy bral v letech 2012 až 2014 mnohem menší částky, většinou od třinácti do třiceti tisíc korun. „To je všechno pohádka, nejsem podvodník ani zloděj. Kdykoliv jsem peníze mohl vrátit, ale nechtěla je. V roce 2011 byla v Egyptě revoluce. Ona věděla, v jaké jsem situaci. Nikdy jsem ji nenutil, aby mi je dávala,“ tvrdil u soudu Mohamed Ali lámanou češtinou.

Jsem čestný člověk, mám tu dceru a chci získat českou občanku.
obžalovaný

Pokud jej soud uzná vinným, hrozí mu až osmiletý nepodmíněný trest. Peníze podle obžaloby požadoval na letenky do Egypta, pobyt ve své rodné zemi, ale i na nákup ledničky ve zlínském bytě. Podle poškozené po ní chtěl i čtvrt miliónu na ne příliš uvěřitelnou cestu. „V květnu 2014 chtěl 250 tisíc na pronájem soukromého letadla, aby vymáhal dluhy v Asii z vojenské mise,“ přiblížila poškozená. Tyto peníze nakonec nevydala.

Půjčovala z přátelství

Menší částky Alimu půjčovala z přátelství, které mezi nimi vzniklo z čistě pracovního vztahu advokátky vůči klientovi. Předloni už však trpěla vážnou psychickou chorobou. V září 2014 si od ženy vzal čtrnáct tisíc korun opět na letenku do Egypta, začátkem října jí ale sdělil, že potřebuje dalších dvacet tisíc. Ty také dostal.

„Bylo mi ho líto. Večer mi pak volal a říkal, že naboural auto a že ty půjčené peníze musí dát na opravu a nemá na pobyt v Egyptu. Řekla jsem mu, že mám jiné problémy, že mne trápí vnitřní hlasy a ty mi přikazují, že jsou Ali a dva jeho známí satanisté a že jim musím donést milión korun, jinak skončím pod vlakem na Čepkově nebo můj syn tragicky zahyne na křižovatce u Lesního baru,“ vysvětlila poškozená.

„Ali mne zarazil, že nemám donést peníze jim, ale jemu. Že on mi dokáže hlasy odblokovat. Tvrdil, že si nemám lehat do ložnice, ale do obývacího pokoje. Celou noc jsem nespala, vzala si ráno doklady od bankovních účtů a jela do Zlína,“ pokračovala.

Policii informovali rodiče

Tam se setkala s obžalovaným a oba společně vyrazili do bankovních ústavů. Z každého žena vybrala přes tři sta tisíc korun. Mohamed Ali si však peněz příliš neužil. O den později mu je zabavila policie. Trestní oznámení na něj podali rodiče nemocné ženy.

„Nebezpečného člověka ze mne dělají bez důvodu. Jak dlouho trvá cesta do Vídně, do Prahy, maximálně tři hodiny. A já měl milión. Nenapadlo mne odejít, přišel jsem na policii. Jsem čestný člověk, mám tu dceru a chci získat českou občanku,“ konstatoval obžalovaný, který se v Česku živil například tlumočením či prací v supermarketu. Peníze podle svých slov dostával i od jiných přátel.

„Mám synovce v Egyptě, má leukémii. Během šesti měsíců mi umřela maminka a starší bratr. Musím se starat o jeho děti. Mám vůči nim povinnosti,“ sdělil mimo jiné soudu, který bude pokračovat v dalších týdnech výpověďmi svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám