Hlavní obsah

Vyhrožoval bombami, protože chtěl do vězení. Soudce mu přání splnil

Novinky, bad, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třicetiletý Martin Pazdera, který na podzim vyhrožoval bombovými útoky na brněnském a pražském vlakovém nádraží, si za šíření poplašné zprávy definitivně odsedí dva roky ve vězení. Rozhodl o tom ve středu odvolací senát pražského městského soudu, když zamítl odvolání státní zástupkyně. Pazdera se svým činem chtěl dostat do vězení, prý proto, aby se vyhnul splácení dluhů.

Článek

Státní zástupkyně žádala uznat Pazderu vinným také z přípravy loupeže, protože se u něj doma našla airsoftová pistole a boxer. Tyto zbraně si Pazdera koupil v pražské tržnici, protože, jak uvedl v přípravném řízení, „chtěl udělat loupež“.

U Obvodního soudu pro Prahu 4 ale úmysl vyloupit hernu nebo trafiku popřel. A soud jej této obžaloby zprostil, protože „pouhou myšlenku nelze trestat“.

Podobně se vyjádřil v odůvodnění svého rozhodnutí i předseda odvolacího senátu Jan Kareš.

„Ten úmysl nebyl natolik silný, aby tam nějaká příprava byla,“ řekl soudce. V duchu zásady in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného, pozn. red.) odvolání státní zástupkyně zamítl.

Kareš také podotkl, že Pazdera si zbraně koupil už čtrnáct dní před ohlášením bomb na nádraží a měl tedy čas loupež provést, ale neučinil tak. Naopak se po anonymních telefonátech sám přišel na policii udat.

Jak neplatit dluhy

To byla ostatně součást jeho plánu, jak se vyhnout splácení půjček. Pazdera pracoval v továrně za dvanáct tisíc hrubého, kvůli čemuž se hádal s rodinou a následně ze zaměstnání odešel. Vzal si poměrně vysokou půjčku, kterou pak ale nechtěl splácet.

Měl za to, že když půjde do vězení, vyhne se tak placení závazků. Proto nejprve vymyslel plán s loupeží, pak se ale rozhodl, že podle něj bude „jistější” ohlásit bomby na nádražích.

BEZ KOMENTÁŘE: Anonym ohlásil na hlavním nádraží v Praze bombuVideo: Novinky

Svůj nápad zrealizoval 21. listopadu. Nejprve kolem poledne zatelefonoval na linku 158 s tím, že na hlavním nádraží v Brně je uložena bomba. Nádraží bylo prohledáno za provozu. O pár hodin svou akci zopakoval, přičemž poslal SMS městské policii. Prohlídka večer opět proběhla za plného provozu a bez omezení.

Pazdera však usoudil, že to nestačí, a druhý den kolem osmé hodiny večer zavolal na linku 158 a oznámil bombu na hlavním nádraží v Praze. Prohlídka tam trvala dvě hodiny, policisté prohledávali vlaky ve stanici a další nebyly na nádraží vpouštěny. Nezastavovalo ani metro.

Plán tedy Pazderovi částečně vyšel, do vězení nastoupí, placení svých závazků se ale nevyhne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám