Hlavní obsah

Vandalové zhanobili židovský památník

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Židovský památník v ostravském Sadu Milady Horákové zhanobili ve středu dosud neznámí vandalové. Památník se sedmiramenným svícnem se přitom stal terčem podobného útoku už dvakrát. Poprvé před čtyřmi lety, podruhé téměř přesně před rokem.

Článek

"Myslím, že to udělali zase stejní lidé jako před rokem, protože památník postříkali stejnými znaky. Hákovým křížem, symbolem SS a židovskou hvězdou na šibenicí. Tentokrát navíc připsali v němčině nápis Mrtvý žid - dobrý žid," řekl předseda ostravské židovské obce Petr Bachrach.

Dodal, že podobné útoky jsou podle jeho mínění spíše dílem pubertální mládeže, než rasových fanatiků. "Jsou to negramotní blbečci, kteří podle mne nevědí, co dělají," řekl Bachrach.

Majitelem památníku je město Ostrava. "Bohužel je to pořád dokola. Restaurátory tam pošleme asi v pátek a počítám, že oprava i tentokrát přijde asi na pět tisíc korun," řekl Vítězslav Bystroň z radnice centrálního městského obvodu.

Policie případ šetří jako trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob a výtržnictví. Pachateli hrozí nanejvýš dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám