Hlavní obsah

Soud poslal do vězení inspektory ČOI, brali peníze od prodejců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Okresní soud v Břeclavi ve čtvrtek poslal do vězení dva inspektory České obchodní inspekce (ČOI) za to, že si brali peníze nebo zboží zadarmo od vietnamských prodejců. Leoně Nejezchlebové udělil trest 3,5 roku, Michal Pavlica dostal tři roky. Za zneužití pravomoci úřední osoby, podvod a přijetí úplatku oběma hrozilo až desetileté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trest na spodní hranici navrhoval státní zástupce Tomáš Foldyna. Obhajoba žádala zproštění. Soudce přihlédl k tomu, že obžalovaní nebyli dosud trestáni.

Soudce řekl, že soud nemá pochyby o svých závěrech. Soud uvěřil velkému množství svědků vietnamské národnosti, kteří u soudu vypovídali. „Někteří pracovníci České obchodní inspekce také vypověděli, že se v terénu setkávali s tím, že je vietnamští prodejci informovali o těchto praktikách," uvedl soudce.

Není podle něj důvod věřit tomu, že by byla celá záležitost komplotem, jak tvrdili obžalovaní. „Prodejci neměli důvod něco takového dělat," dodal soudce.

Dusno na inspektorátu

Inspektorům hrozilo až desetileté vězení. Oba vinu odmítají, podle nich jde o komplot vietnamských obchodníků a některých inspektorů ČOI, jehož cílem bylo odvolání bývalé ředitelky Tatiany Neuhybelové a získání místa ředitele pro někoho jiného.

Neuhybelová sama z funkce odešla, letos jí soud v obdobném případu udělil pokutu 75 000 korun za porušení pravomoci úřední osoby. U soudu již dříve vypovídali někteří další zaměstnanci ČOI, podle nichž byla na inspektorátu napjatá atmosféra.

Anketa

Co si myslíte o trestu tři let vězení pro inspektory ČOI za braní úplatků?
Je příliš přísný, stačila by podmínka.
12,9 %
Je v pořádku.
10,8 %
Měl by být ještě přísnější.
76,3 %
Celkem hlasovalo 526 čtenářů.

Výběr článků

Načítám