Hlavní obsah

Dalík prodal poslední podíl ve svém byznysu. Těsně před verdiktem soudu

Právo, Jakub Troníček

Lobbista Marek Dalík těsně před klíčovým verdiktem prodal svůj padesátiprocentní podíl v tenisovém areálu VIS Teniscentrum ve Vestci u Prahy. Dalíka v úterý pražský vrchní soud pravomocně odsoudil ke čtyřem letům vězení za žádost o obří úplatek při nákupu obrněných transportérů Pandur.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Dalík u soudu

Článek

Polovinu firmy v hodnotě pěti miliónů korun prodal Dalík 20. května letošního roku, tedy jedenáct dní před pravomocným rozsudkem soudu. Vyplývá to z údajů ve veřejném obchodním rejstříku, podle kterého jeho část odkoupili jeho dva dosavadní společníci a také nový investor – brněnská firma Bramley.

Dalík přitom kromě čtyřletého žaláře odešel od soudu i s povinností zaplatit čtyřmiliónovou pokutu. Že by za prodejem obchodního podílu byla jakákoli snaha „odklonit“ majetek mimo dosah úřadů, nicméně včera jeho advokát Tomáš Sokol odmítl.

Prodeje firem i nemovitostí

„My jsme upozorňovali soud už zhruba před půl rokem, že k určitým majetkovým posunům výhledově dojde,“ řekl Právu Sokol. A jeho slova v tomto směru potvrdil i soudce Martin Zelenka, který Dalíka tento týden definitivně poslal za mříže.

Někdejší vlivný poradce expremiéra Mirka Topolánka (ODS) se tak každopádně zbavil posledního spojení s aktivním byznysem, další své podnikatelské aktivity utlumil již po roce 2012, kdy policie zahájila kvůli podezření z obří korupce kolem pandurů jeho trestní stíhání. Naopak nemovitosti si Dalík podle aktuálního výpisu z katastru ponechal, a je tak mimo jiné stále majitelem třetiny lukrativní vily na pražských Hradčanech, kterou koupil v roce 2011 společně s někdejším ministrem dopravy Gustavem Slamečkou a bývalou firmou své přítelkyně Heleny Benešové PFW.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Dalík a Mirek Topolánek

Kromě toho vlastní od roku 2013 byt v Brně a ve stejném městě je na něj psán i řadový dům, ve kterém podle dřívějších zpráv médií bydlí jeho rodiče. Dalíkovi patří také chalupa v Bělé pod Pradědem.

Už dříve prodal apartmán ve Špindlerově Mlýně a také luxusní byt nedaleko svého současného bydliště na pražských Hradčanech, v němž byl sousedem právě Topolánka. Dalík tento byt v ulici Na Valech prodal už v roce 2010 za více než 14 miliónů korun, podle aktuálních údajů z katastru nemovitostí má ale na této adrese stále trvalý pobyt.

Spolu se zmíněnými nemovitostmi se Dalík během stíhání zbavil v roce 2012 podílu ve firmě Ráj 7, kterou po vynuceném odchodu z nejvyšších pater tuzemské politiky založil s obchodníkem s jachtami Radkem Mašínem. Svou hlavní firmu, PR agenturu New Deal Communications, která ho v 90. letech přivedla k tehdy ne příliš známému Topolánkovi, prodal v roce 2014.

Kdy nastoupí do vězení, není jisté

Médiím se někdejší pravá ruka premiéra v poslední době důsledně vyhýbá a nekomunikuje s nimi. Ostatně jakýkoli komentář Dalík odmítl i v úterý po vynesení verdiktu, který ho poslal na čtyři roky do vězení.

Kdy do něj má nastoupit, zatím není jasné. Soud musí vyhotovit písemné znění rozsudku. K tomu, zda je Dalík připraven do výkonu trestu dobrovolně nastoupit, se nechtěl jeho obhájce vyjadřovat.

„Je to jeho soukromá záležitost, nicméně je to člověk, který respektuje zákony, takže předpokládám, že když mu něco přijde, že se podle toho zachová. Nejsem ale zmocněn za něj v tomto směru hovořit,“ poznamenal Sokol.

Dalíka uznal soud vinným z toho, že si v roce 2007 řekl zástupcům rakouské zbrojovky Steyr o půl miliardy korun, což mělo podle něj zajistit bezproblémové pokračování lukrativního tendru na dodávky obrněných transportérů české armádě. Podle soudu tím spáchal podvod, protože průběh zakázky reálně ani ovlivnit nemohl.

Prvoinstanční pražský městský soud původně Dalíkovo jednání označil za korupci s tím, že měl na klíčové schůzce zastupovat někoho z vládního kabinetu. Nadřízený soud ale kvalifikaci změnil tak, jak původně v obžalobě navrhoval žalobce.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský městský soud začal projednávat žalobu na bývalého lobbistu Marka Dalíka, který je obžalován z korupce při nákupu vojenských vozidel Pandur pro českou armádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám