Hlavní obsah

Recidivista dostal za přepadení bezpečnostní agentury 25 let vězení

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Recidivista Adolf Doležal dostal za nepodařenou loupež, při které měl střílet na dodávku bezpečnostní agentury, a další trestné činy celkem pětadvacet let vězení. Jeho komplic Jan Čech si má podle středečního nepravomocného rozsudku pražského městského soudu odsedět 12 let ve vězení.

Za ozbrojené přepadení na Zličíně si recidivista Doležal odpyká 25 letVideo: Novinky

 
Článek

Obžaloba vinila Doležala spolu s Čechem a řidičem Ondřejem Voráčem z toho, že před třemi lety přepadli vůz bezpečnostní agentury Loomis u Ikey na pražském Zličíně. Oblečení do černých kombinéz s nápisem Policie měli podle spisu na pracovníky agentury namířit samopaly a požadovat vydání peněz.

Původně prý chtěli pracovníky agentury namířenými zbraněmi zastrašit. Doležal prý ale začal ze samopalu na auto střílet. Jeden ze dvou mužů z agentury stihl pancéřové dveře zavřít a z místa dokázali odjet.

Foto: ČTK

Soud poslal recidivistu Adolfa Doležala za loupež a pokus o vraždu na pětadvacet let do vězení

Podle soudu není o ozbrojeném přepadení bezpečnostní agentury pochyb.

„Není na tom co řešit. Je to prokázáno zcela bezpečně výpovědí spolupracujícího obviněného Voráče i výpověďmi znalců a dalších svědků,“ konstatoval předseda soudu Kamil Kydalka, který odmítl tvrzení Doležala a Čecha o tom, že v době přepadení byli kdesi v servisu na výměně pneumatik. „Není důvod Voráčovi nevěřit,“ dodal Kydalka, podle kterého byl Doležal strůjcem celého plánu přepadení, protože Čech „na naplánování takové akce nemá mozkovou kapacitu“.

Co se týče trestů, soudce se věnoval především recidivistovi Doležalovi. „Je jasné, že obžalovaný střílel z toho škorpionu, je to kvalifikováno jako pokus vraždy, ve snaze usnadnit jiný trestný čin loupež,“ řekl Kydalka, který sáhl k výjimečnému trestu kvůli Doležalově neresocializovatelnosti a nepoučitelnosti. Doležal má v rejstříku trestů třináct záznamů, minimálně tři loupeže (z toho jedna s následkem smrti), vydírání, porušování domovní svobody, mnohonásobné krádeže. Jeho trestní minulost sahá až do roku 1968.

Voráč dostal za účast při přepadení a nedovolené ozbrojování tříletý podmíněný trest.

Posledním ze čtveřice odsouzených je Tomáš Rampír-Krčmář, který se podle rozsudku pokusil s Čechem vykrást samoobsluhu. Rampíra-Krčmáře potrestal soud podmínkou na dvacet měsíců.

Přepadli i hernu

Doležal s Čechem byli také odsouzeni za údajné přepadení benešovské herny. Opět v kombinézách s nápisem Policie měli dva týdny před přepadením vtrhnout do herny a se slovy: „Lehni si na zem, Policie ČR. Jdeme hledat drogy,“ donutili barmanku lehnout si na zem. Z trezorů v herně měli ukrást zhruba čtvrt miliónu korun, desítky krabiček cigaret a několik litrů alkoholu.

Čecha a Doležala soud uznal vinnými také z drobnějších deliktů jako krádeží pěti traktorů, pokusu o vykradení zemědělského družstva nebo nedovoleného ozbrojování.

Doležal byl už v minulosti odsouzen za zabití. Před více než 17 lety na Berounsku při loupeži prostřelil sklo a zranil prodavačku, která později vykrvácela. V současnosti je u jiného trestního senátu obžalovaný z přípravy vraždy svého údajného komplice Voráče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám