Hlavní obsah

Na Slovácku řádí travič dravců. Po káněti našli mrtvého orla skalního

Uherské Hradiště

Dravé ptáky nemá zřejmě rád neznámý travič ze Slovácka. Po uhynulém káněti lesním, kterého objevil v dubnu u Podolí náhodný kolemjdoucí, nyní kriminalisté šetří případ mrtvého orla skalního.

Foto: Policie ČR

Orel skalní patří ke kriticky ohroženým druhům.

Článek

„Před dvěma týdny našel muž při procházce lesem u Častkova mrtvého mladého samce orla. O svém nálezu ihned informoval sokolníka i veterináře. A podle jeho vyjádření by se mohlo jednat o otravu karbofuranem,“ informovala v pondělí policejní mluvčí Milena Šabatová.

Zda byl dravec, který patří do skupiny kriticky ohrožených živočichů, otráven tímto vysoce toxickým jedem, určí až výsledek odborného vyjádření ke speciálnímu vyšetření z oboru patologie a toxikologie.

Za poslední měsíc by se tak jednalo již o druhý případ otravy karbofuranem. Jde o jeden z nejjedovatějších pesticidů, dříve se používal v zemědělství, nyní je zakázán. Látkou bylo v minulosti otráveno už několik ptáků, ale i dalších zvířat.

U káněte, jehož tělo podrobili na specializovaném pracovišti kriminalisté pitvě, veterináři karbofuran potvrdili. [celá zpráva]

„Pachatel je nyní podezřelý z trestného činu týrání zvířat, za což mu podle zákona hrozí až tříleté vězení,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám