Hlavní obsah

Lovci lebek dopadli osm let hledaného hackera. Byl zabarikádovaný v domě rodičů

Právo, Novinky, ok, hon
Ostrava

Lovci lebek dopadli tento týden osm let hledaného počítačového hackera Lumíra Heriče, kterého v roce 2011 poslal soud na šest let do vězení. Muž se naboural do účtů několika desítek klientů banky. Policisté ho dopadli v domě rodičů v Ostravě, kde byl zabarikádovaný.

Článek

Informaci o dopadení hackera přinesl Moravskoslezský deník, který uvedl, že se muž ukrýval v nedobytné místnosti uzamčené několika zámky. Dveře odolaly i policejnímu beranidlu a nakonec pomohli hasiči se speciální technikou.

Policie k případu zatím nechce poskytovat žádné informace. V databázi hledaných osob však Herič již není. „Mohu potvrdit, že na místě zasahovali policisté z útvaru cíleného pátrání. Více informací zatím nemůžeme sdělit, pravděpodobně je poskytneme v pátek,“ řekla Novinkám mluvčí Policejního prezidia Markéta Janovská.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dům, ve kterém byl hacker dopaden.

Mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová potvrdila, že odsouzený Herič už je ve výkonu trestu. „Mohu potvrdit, že byl zadržen na základě příkazu k dodání do výkonu trestu, který vydal náš soud,“ řekla.

Dům, ve kterém se odsouzený hacker skrýval, se nachází na konci slepé ulice ve velmi odlehlé části Ostravy-Svinova. Sousedé o tom, že byl Herič odsouzen, věděli. „Mezi lidmi se povídalo, že je uprchlý a že je asi v zahraničí. Ani ve snu nás nenapadlo, že by se mohl ukrývat doma. Nikdy jsme ho za celou dobu neviděli,“ řekla žena, která bydlí ve stejné ulici. Jeho rodiče považuje za slušné lidi. „Kluka si pamatuju jako takového velmi uzavřeného,“ dodala.

Naboural se do školních počítačů

Krajský soud v Ostravě poslal tehdy 31letého muže do vězení, protože se pokusil z účtů vysát tři milióny korun. Podle obžaloby se Herič rafinovaným způsobem zmocnil bezpečnostních a identifikačních údajů osmi desítek klientů banky. Podařilo se mu nabourat do počítačů dvou ostravských vysokých škol, ze kterých studenti prováděli bankovní operace pomocí služby internetového bankovnictví. [celá zpráva]

Podle státního zástupce Herič do počítačů nainstaloval speciální software, který zaznamenal stisky jednotlivých kláves, a výsledky si pak stáhl do svého počítače. Tak se mu podařilo získat přihlašovací údaje k účtům nic netušících studentů.

Banka ale podezřelé bankovní transakce zaznamenala a obrátila se na policii. Ve čtyřech případech peníze z nabouraných účtů sice odešly, banka ale hned zareagovala a stáhla je zpět. Zároveň zvýšila zabezpečení transakcí prováděných přes internet.

Soud vydal zatykač již v roce 2008, muž ale uprchl do zahraničí. Jak dlouho byl nazpět v České republice, není zatím jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám