Hlavní obsah

Epileptik vytáhl ženu z auta a brutálně ji zmlátil. Stála na zákazu zastavení

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Brutální napadení bezbranné třiatřicetileté řidičky řešil ve středu Okresní soud ve Zlíně. Právo se do svých rukou snažil vzít dvaačtyřicetiletý bývalý příslušník hradní stráže M. Č. z Otrokovic na Zlínsku. Jeho útok zřejmě vyprovokovalo obscénní gesto. Soud muži nařídil ambulantní léčbu.

Vytáhl mě z auta a začal se mnou mlátit, popsala útok napadená ženaVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Když žena zaparkovala u zlínské polikliniky svoje auto na žluté čáře zakazující zastavení při okraji silnice, vyvlekl ji z vozu, vzal do „kravaty“ a uštědřil několik silných ran do obličeje.

Jeho případ z října loňského roku řešil ve středu Okresní soud ve Zlíně. Státní zástupce muže obžaloval z ublížení na zdraví a z výtržnictví. Napadená třiatřicetiletá žena totiž po útoku skončila na dvouměsíční neschopence.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Muž trpí těžkou epilepsií. Soud k tomu přihlédl.

„Bohužel si z toho nepamatuji vůbec nic. Na incident si nevzpomínám. Až pak něco ze záchranné služby v Otrokovicích, kam mě odvezli,“ sdělil u soudu obžalovaný.

U soudu byl jen půl hodiny

Už dva roky má podle lékařů těžkou epilepsii. To bylo patrné i u soudu, ke kterému přišel v doprovodu své sestry a s hůlkami v rukou. Ještě před začátkem přelíčení se několikrát rozrušeně klátil na lavici a sestra jej musela podepírat.

U soudu vydržel jen půl hodiny, poté požádal, aby líčení pokračovalo v jeho nepřítomnosti.

Neví, že se to stalo, řekl o obžalovaném obhájceVideo: Aleš Fuksa, Právo

„Dokud mne nevytáhl z auta, řekla bych, že je to zdravý normální člověk,“ uvedla u soudu napadená.

Jak mne držel, několikrát mne uhodil pěstí do obličeje, do nosu, na horní patro úst
napadená

„Stála jsem tam jen chvíli, kolegyně mi měla jen něco přinést. Projíždějícím vozům jsem nepřekážela. Muž zaklepal na přední okénko. Začal vykládat, že tam nemám co dělat. Tak jsem odpověděla, ať si mne nevšímá. Nepočítala jsem s jeho následnou reakcí,“ řekla žena.

Po jeho slovním napadání ukázala vztyčený prostředníček, což muže rozlítilo. Nadvakrát otevřel dveře od řidiče a stupňoval agresivitu. „Vytáhl mne za krk a svetr. Házel se mnou o auto. Pak mne přechytl a vzal do kravaty. Byla jsem totálně v šoku, nevěděla jsem jak se bránit, měl velkou sílu. Jak mne držel, několikrát mne uhodil pěstí do obličeje, do nosu, na horní patro úst,“ podotkla napadená.

Z vězení sešlo

Z jeho sevření se vysmekla asi po třech minutách, kdy se snažila muže za jeho batoh odtáhnout jedna z kolemjdoucích žen.

Útočníkovi hrozil až tříletý nepodmíněný trest. Senát okresního soudu však kvůli jeho snížené příčetnosti od trestu ustoupil. Nařídil mu jen ambulantní psychiatrickou léčbu. Vzhledem k nepřítomnosti obžalovaného u rozsudku tento zatím nenabyl právní moci.

Ukázala vztyčený prostředníček. Její jednání ale neodůvodňovalo to, aby reagoval, jak reagoval
Jitka Macháňová, soudkyně

„Poškozená parkovala v místech, kde neměla. Čekala na zaměstnankyni. Ignorovala jej a ukázala vztyčený prostředníček. Její jednání ale neodůvodňovalo to, aby reagoval, jak reagoval. Měl zavolat policii. Jedná se ale o osobu nikdy soudně trestanou, pracoval u hradní stráže a potom u městské policie jako psovod. Nyní se léčí. Má duševní poruchu. Soud nemůže konstatovat nepříčetnost, ale jen zmenšenou příčetnost. Je tedy možné upustit od potrestání. Náprava bude lepší než trest, tudíž ambulantní léčba,“ poznamenala předsedkyně senátu Jitka Macháňová.

Výběr článků

Načítám