Hlavní obsah

Soud vydal policii Langerovy věci. Bude zkoumat mobily, diáře i bloky

– Ostrava

Ostravský krajský soud vydal policii ve středu k prostudování část věcí a dokumentů zabavených při domovních prohlídkách v bytě a kanceláři bývalého ministra vnitra a nyní advokáta Ivana Langera. Dokumenty, mobilní telefony, flash disky a také počítač kriminalisté zabavili loni na začátku olomoucké korupční kauzy řešené pod názvem Vidkun. Ještě dopoledne bude stejná soudkyně rozhodovat o dokumentech zajištěných v trezoru.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Advokát Ivan Langer (uprostřed) a Langerův právní zástupce Tomáš Sokol (vlevo)

Článek

Z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení jsou obviněni hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD), bývalý šéf odboru krajské hospodářské kriminality Radek Petrůj, někdejší náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým přítelem.

Policie loni v říjnu při prohlídkách u Langera v bytě za přítomnosti dvou zástupců advokátní komory zajistila některé písemnosti, které souvisejí s jeho advokátní činností. Zástupci advokátní komory na místě odmítli vydat souhlas s jejich zabavením.

Podle stanoviska Nejvyššího soudu se totiž nově za místo pro výkon advokacie považuje i advokátův byt, nasvědčují-li tomu důvodné okolnosti. Soudkyně Alice Erleová s tím nesouhlasí. Podle ní bylo rozhodnutí komory plošné a neřešilo jednotlivé dokumenty. Proto rozhodla vydat policii například deset mobilních telefonů, diáře, poznámkové bloky či elektronické nosiče dat.

Velkej strejda či Kadlec

Dokumenty obsahují hledaná klíčová slova, která je spojují s vyšetřovaným případem. Soudní znalec hledal spojitosti například s klíčovými slovy jako Kadlec, Kauza Králík, malej strejda, velkej strejda či kamarád z Ostravy. Byly vydány i dokumenty, které mohou souviset s kauzou Vidkun a zároveň splňují podmínku pro zachování mlčenlivosti advokáta. V těchto případech je podle soudkyně právo na objasnění zločinu nadřazeno nad právem klienta advokáta na ochranu.

"Nelze akceptovat, aby odhalování trestné činnosti bylo znemožněno jen ochranou advokátního tajemství," řekla. Policie vše vydané dostane k prostudování. Pokud nevyhodnotí, že něco souvisí s vyšetřovaným případem, je povinna zajištěné věci a listiny vrátit.

Související téma:

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ODS Ivan Langer

V kauze Vidkun úřady podaly celkem dva návrhy na vydání zajištěných Langerových věcí. Soudkyně už rozhodla o dokumentech a dalších věcech, které policie zajistila v bytě a kanceláři advokáta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám