Hlavní obsah

Citlivá data se předávala i na masáži

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromý detektiv si objednával, státem placený důstojník dodával. Právě tak fungoval podle obvinění skrytý byznys s citlivými informacemi z trestních spisů. Kvůli němu minulý týden zatkla protimafiánská jednotka vysoce postaveného důstojníka protikorupční policie Radka Holuba, celníka Pavla Šímu a soukromé očko Igora Gáboríka. Jsou stíháni pro zneužití pravomoci a přijetí úplatku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bývalý policista Gáborík si u svých kontaktů ve státních strukturách měl kupovat neveřejná data pro své klienty a platit za to měl nejen penězi, ale mj. zajištěním bezplatného půjčení auta. Vyplývá to z policejních dokumentů s krycím názvem Bereta, s nimiž mělo Právo možnost se seznámit.

Vynášení informací mělo být dlouhodobé a týkalo se i třeba kauz souvisejících s pražským dopravním podnikem nebo korupčním případem kolem Nemocnice Na Homolce. Český rozhlas upozornil, že někdejší ředitel tohoto elitního špitálu Vladimír Dbalý měl díky informacím od dua Gáborík – Holub echo, že se u něj chystá domovní prohlídka.

Podle informací Práva měl přitom kauzu Homolka na starosti jiný odbor, ale Holub se vše dozvěděl na poradě vedení. V případě dopravního podniku je údajně zajímalo policejní prověřování smlouvy se společností Rencar, která prodává reklamu v metru.

„Veškeré informace předával Radek Holub Igoru Gáboríkovi s vědomostí, k jakému účelu budou použity, tedy že budou předány podezřelým osobám a toto vyzrazení může zmařit naplnění účelu trestního řízení,“ napsali na adresu policejního důstojníka specializovaní lovci mafiánů.

Podezřelé sledovali a odposlouchávali

Ti také zaznamenali, že Holub se s Gáboríkem setkával na různých místech Prahy mezi lety 2014 až 2016. Například letos v lednu měl Holub Gáboríkovi předat záznam o zahájení úkonů v trestním řízení v jedné z kauz dotýkající se veřejného dopravce v metropoli, a to na masáži v kosmetickém salónu. Gáborík měl policistovi slíbit, že se díky tomu rozdělí o blíže nespecifikovaný finanční obnos.

Kromě zmíněné trojice detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu minulý týden na krátko zadrželi i pražskou státní zástupkyni Dagmar Máchovou, dodnes ji ale z ničeho neobvinili.

„Bylo zcela jasně prokázáno spojení Dagmar Máchové s podezřelými osobami, a to zejména Igorem Gáboríkem, s nímž je JUDr. Máchová v pravidelném kontaktu, a to jak osobním, tak telefonickém, když na základě jeho žádostí tomuto opatřuje neoprávněně informace z trestních spisů vedených u Městského státního zastupitelství v Praze,“ uvádí se v policejních dokumentech.

Chybějí podrobnosti

Potíž je v tom, že na rozdíl od zadokumentovaných schůzek Gáboríka s oběma důstojníky v případě Máchové podrobnosti chybějí. Policie jen konstatuje, že se s Gáboríkem měla scházet v místě svého bydliště a že spojku jim měl dělat i Máchové životní partner Bohumil Holubec.

Policie se ve svých zjištěních podle Právem prostudovaných dokumentů opírá zejména o odposlechy a sledování. Gáborík s Holubem jsou ve vazbě, Šímu soud propustil. Máchová byla nadřízenými odstavena od veškerých trestních kauz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám