Hlavní obsah

Exředitel strážníků si ponechal peníze z automatů, dostal čtyři roky vězení

Olomouc

Okresní soud v Olomouci poslal v pondělí exředitele strážníků ve Šternberku Pavla Pospíšila na čtyři roky do vězení. Uznal ho vinným ze zneužití pravomoci, které se měl dopustit tím, že neodevzdal peníze vybrané z parkovacích automatů. Použil je na hazard, byl totiž závislý na automatech.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Pavel Pospíšil u olomouckého soudu

Článek

Svým jednáním podle rozsudku způsobil městu škodu přesahující 1,3 miliónu korun. Soud mu navíc na čtyři roky zakázal činnost ve veřejných funkcích a městu má zaplatit 613 tisíc korun. Pospíšil se na místě proti rozsudku odvolal, žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Pospíšilova obhájkyně požadovala zproštění obžaloby, státní zástupce navrhoval jen podmíněný trest.

Podle rozsudku zneužil Pospíšil své pravomoci od podzimu roku 2012 do začátku roku 2015. V první fázi podle rozsudku zadržoval a používal pro svou potřebu 722 tisíc korun a peníze vkládal na účet města později, aby schodek zakryl. Od konce roku 2013 podle soudu upravoval údaje o výběrech peněz a přes 650 tisíc korun si nechal. Originální lístky z výběru peněz přitom zničil.

Pospíšil se ke svému jednání přiznal, uvedl, že jej jeho závislost srazila na kolena. Podrobil se léčení a podle svých slov hodlá všechny dluhy splatit. Podle soudu však jeho doznání není úplné, trestnost svého činu totiž popíral.

Hrozilo mu tři až deset let. Trestní oznámení na něj podalo po kontrole vedení radnice, ve své funkci již skončil. Bývalý ředitel strážníků Pospíšil byl zároveň jako kandidát za Sdružení nezávislých kandidátů Společně pro Šternberk a hnutí ANO členem rady města a také zastupitelem, z funkcí již odstoupil. Ve vedení města byl přitom řadu volebních období.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám