Hlavní obsah

Za výtržnosti při únorové demonstraci bylo obviněno pět mužů

– Praha

Pražští kriminalisté obvinili pět lidí z výtržnictví na únorové demonstraci na Malé Straně v Praze. Tam se střetli demonstranti protestující proti migraci a lidé vyjadřující solidaritu uprchlíkům. Další dvacet lidí je podezřelých z přestupku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Protiuprchlická demonstrace

Článek

Policisté, kteří na začátku března zveřejnili podobu výtržníků, dosud ztotožnili celkem 25 lidí.

„Proti pěti z nich zahájili kriminalisté trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Tyto osoby se dopustily na místě veřejnosti přístupném výtržnosti tím, že útočily na účastníky shromáždění nebo po nich házely různé předměty,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk. Stíhaní jsou muži ve věku 18 až 28 let.

Zbývajících 20 lidí je podezřelých z přestupku proti občanskému soužití. „Svým hrubým a aktivním jednáním se snažily vyvolat fyzický konflikt s účastníky ohlášené demonstrace,“ vysvětlil Daněk.

Za přestupek, který policisté oznámili správními orgánu, jim podle Daňka hrozí pokuta až 20 000 korun.

Demonstrace a konflikty

Incident se odehrál 6. února, kdy se po celé Praze konaly demonstrace odpůrců migrace a zastánců solidarity s uprchlíky. Policisté se snažili oba tábory oddělit, ale přesto došlo na konflikty.

Asi největší odezvu měla potyčka na Malé Straně, kde maskovaní muži a příznivci uprchlíků na sebe navzájem pokřikovali a házeli různé předměty. Vážnějšímu střetu se snažila zabránit skupina policistů v reflexních vestách.

Ve stejný den policie řešila také žhářský útok na Kliniku na pražském Žižkově. Několik útočníků mělo podle svědků bílé kukly, dovnitř budovy podle svědků naházeli několika okny zápalné láhve.

Nejméně jednoho nájemníka fyzicky napadli a zranili jej. Policie vyšetřování útoku nekomentuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám