Hlavní obsah

Silniční pirát dostal za policejní honičku Praha–Plzeň a drogy osm a půl roku

Praha

Za automobilovou honičku s policií z Prahy do Plzně ve čtvrtek soud uložil Pavlu Hambergerovi souhrnný trest 8,5 roku vězení a pětiletý zákaz řízení. Mladík má navíc zaplatit pojišťovnám náhradu škody ve výši 130 tisíc korun. Verdikt není pravomocný. Hamberger měl v době trestného činu soudně uložený zákaz řízení, byl pod vlivem pervitinu a v autě vezl léky určené k výrobě drog.

Foto: Novinky/Právo

Článek

Pražský městský soud uznal devětadvacetiletého Hambergera vinným hned z pěti trestných činů. Vedle obecného ohrožení je to násilí proti úřední osobě, maření výkonu úředního rozhodnutí, přechovávání drog a držení předmětu k nedovolené výrobě drog. Na základě přísnější právní kvalifikace u obecného ohrožení, kterou použila obžaloba, muži původně hrozilo 12 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Hamberger upoutal pozornost pražských strážníků 11. ledna 2014, když v Holešovicích, údajně omylem, projel zákaz vjezdu. Řídil mazdu, ke které neměl doklady a kterou opatřil falešnou lucemburskou poznávací značkou. Na policejní výzvu nezastavil. Následovala riskantní padesátiminutová jízda nejprve ulicemi hlavního města, poté po dálnici D5. Honička skončila až v areálu plzeňské nemocnice, kde řidič zastavil.

Jel až dvoustovkou

Podle obžaloby Hamberger při své bezohledné a agresivní jízdě projížděl za plného provozu křižovatky na červenou, vjížděl do protisměru a kličkoval mezi ostatními auty, která musela prudce brzdit. Opakovaně prý najel do policistů a na dálnici způsobil srážku policejních aut. Ujížděl rychlostí až 200 kilometrů za hodinu.

Hamberger odmítl tvrzení, že ohrožoval policisty. Ujet se rozhodl proto, že se chtěl vyhnout trestnímu stíhání. Bál se také policejního násilí při zatýkání. „Se státní policií mám zkušenost takovou, že si prostě rádi bouchnou. Já se jich bojím a snažím se tomu vyhnout," řekl dříve u soudu.

Vyučený kuchař má aktuálně 11 záznamů v českém rejstříku trestů, naposledy ho loni za drogový delikt potrestal soud v italském Udine. Nyní si ve vězení odpykává trest za maření výkonu úředního rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám