Hlavní obsah

Za krádež 230 knih z fary ve Křtinách hrozí ženě osm let vězení

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blansko

Z prodeje kradených historických církevních knih na faře si podle obžaloby udělala dobrý kšeft, na němž vydělala 100 tisíc korun. Osmatřicetiletá J. R. ze Křtin na Blanensku ve čtvrtek poprvé stanula před soudem, aby tam čelila obžalobě z krádeže 230 knih s celkovou škodou přes tři milióny korun.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jedna z nalezených knih

Článek

Blanenskému soudu se slzami v očích tvrdila, že všeho lituje, církvi se omlouvá, a že si myslela, že jde o knihy dobré „leda tak do sběru“. Některé z těchto tisků jsou ale přes 500 let staré a jsou podle teologů a znalců naprosto mimořádné.

Žena sek farním knihám dostala před třemi lety. Tehdy zemřel tamější děkan a jeho nástupce požádal věřící o pomoc s vyklízením fary. Přihlásila se i J. R. Tvrdila, že na chodbě našla v krabici od banánů čtyři knihy. Myslela si, že jsou na vyhození a odnesla si je domů. Měly dřevěné desky a údajně „smrděly“.

Musela je tedy nechat v kůlničce, protože měla strach z toho, že jsou v nich plísně, což by mohlo uškodit jejím dvěma dětem. Později si našla na internetu překupníka.

Inventární čísla vyškrábal 

Šestačtyřicetiletý M. Ch. od ní knihy nakupoval a dále rozprodával. Před soudem stojí za podílnictví a hrozí mu až šest let vězení. Žena mu údajně řekla, že knihy zdědila.

Nejprve mu odvezla pár knížek na zkoušku, pak si ale opatřila klíče od fary a odnášela je ve velkém. „Zpočátku jsem je brala, abych je mohla prodat (překupníkovi). Volali jsme si pak často. Dobře se s ním povídalo. Později jsem mu knihy nosila, abych se s ním mohla scházet a vykládat si o dětech, rodině, knížkách,“ dodala žena.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jeden z blanenských kriminalistů s knihami, které zabavili při objasňování krádeže.

Ve většině z tisků byly ale inventární čísla nebo poznámky o tom, že patří do farní knihovny. Muž je ovšem vyškrábal, aby se jejich původ nedal vypátrat.

Našlo se 113 tisků, po dalších knihách se pátrá. Křtinská farní knihovna je poměrně rozsáhlá a mezi odcizenými a zachráněnými knihami byla například Kutnohorská bible z roku 1489.

Žena za vydělané peníze pak obžalovaná koupila svému manželovi velkému milovníkovi vojenské historie, dárek - sovětský funkční samopal PPŠ-1941 "Špagin".

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Jeden z kriminalistů drží samopal zakoupený ženou po prodeji tisků. Pořídila jej jako dárek pro manžela.

Reklama

Výběr článků

Načítám